Σε παγκόσμιο επίπεδο είμαστε μακριά από τον έλεγχο της πανδημίας, τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος  κατά την σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας κορωνοιού στη χώρα.

Το νέο τέταρτο κύμα έχει να κάνει με την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα η οποία εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της και της μεγάλης της μεταδοτικότητας, έχει επικρατήσει παντού.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, το δέλτα στέλεχος είναι πολύ μεταδοτικό», τόνισε ο καθηγητής και εξήγησε πως υπάρχουν κάποια δεδομένα και για λίγο σοβαρότερη νόσηση από αυτό το στέλεχος το οποίο σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσει πρόβλημα για τους μη εμβολιασμένους.

Έχουμε μπει στο τέταρτο κύμα της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα και είμαστε μακριά από τον έλεγχο της, ανέφερε.

Τα υπάρχοντα εμβόλια είναι πολύ δραστικά και για το στέλεχος Δέλτα, είπε ο καθηγητής.

Επίσης, η χρήση των μέτρων προστασίας είναι αναγκαία για την μείωση της διασποράς, υπογράμμισε ο κ. Γώγος.

Συνεχή αύξηση εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια με τον δείκτη θετικότητας να κυμαίνεται στο 3 με το 4%.

Είπε, ότι πάνω από 80% έφτασε η παραλλαγή Δέλτα και έκανε λόγο για νόσο των νέων στην παρούσα φάση, ωστόσο παρατηρείται μία μετατόπιση προς μεγαλύτερες ηλικίες. Παράλληλα, τόνισε ότι εμφανίζεται και πίεση στο σύστημα υγείας.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις