Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Την άρση σχεδόν όλων των νομικών περιορισμών κατά της πανδημίας στην Αγγλία από τις 19 Ιουλίου επισημοποίησε με συνέντευξη Τύπου από την Ντάουνινγκ Στριτ ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Όπως σημείωσε, πιστεύει ότι τώρα είναι η σωστή στιγμή για να «ανοίξει» η χώρα, διαφορετικά αυτό θα γινόταν το χειμώνα, όταν ενθαρρύνεται η ευρύτερη διασπορά του ιού.

Τόνισε, ωστόσο, ότι «είναι ζωτικής σημασίας να προχωρήσουμε με προσοχή», διότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει. «Δεν μπορώ να το πω αυτό με πιο πολλή έμφαση», σχολίασε ο κ. Τζόνσον.

Προσθέτοντας ότι η επιστροφή στη ζωή προ Covid δεν μπορεί να γίνει σε μια στιγμή, τόνισε ότι παρά την κατάργηση της νομικής υποχρέωσης για χρήση μάσκας, θα αναμένεται οι πολίτες να τη φορούν σε περιστάσεις συνωστισμού και σε κλειστούς χώρους, καθώς και ότι η επιστροφή στους χώρους εργασίας θα γίνει σταδιακά.

Σημείωσε ότι έως τις 19 του μήνα δύο στους τρεις ενήλικες θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως και η πρώτη δόση του εμβολίου θα έχει προσφέρει σε όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών.

Την ίδια ώρα δόθηκαν στη δημοσιότητα οι νεότερες συστάσεις προς την κυβέρνηση από τη συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή SAGE.

Οι επιστημονικοί σύμβουλοι προβλέπουν ότι η άρση των περιορισμών είναι πιθανό να οδηγήσει σε τουλάχιστον χίλιες εισαγωγές Covid σε νοσοκομεία την ημέρα μέσα στο καλοκαίρι, από περίπου 560 αυτή τη στιγμή.

Προβλέπουν δε γενικότερα υψηλή διασπορά του κορωνοϊού «έως τουλάχιστον τα τέλη Αυγούστου» και προειδοποιούν για την πιθανότητα εμφάνισης μιας νέας ανθεκτικής παραλλαγής που «θα συνιστούσε σημαντικό ρίσκο τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και διεθνώς».

Παρόλα αυτά, τονίζουν ότι «είναι σχεδόν βέβαιο» πως η κορύφωση των θανάτων στο νεότερο κύμα της πανδημίας θα είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με το δεύτερο κύμα τον περασμένο Ιανουάριο λόγω των εμβολίων.

Στηρίζουν δε την απόφαση για άρση των περιορισμών τώρα, ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση αυξημένου κύματος κορωνοϊού το χειμώνα.

Εν τω μεταξύ ο αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Κρις Γουίτι είπε ότι δεν υπάρχει ιδανική στιγμή για την άρση των μέτρων, ενώ ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς σημείωσε ότι κάποιος πλήρως εμβολιασμένους έχει περίπου 75% λιγότερη πιθανότητα μετάδοσης του ιού.

Πηγή: skai.gr