«Δεν υπάρχουν εκκρεμή θέματα μεταξύ των δύο χώρων, εκτός από το αμφιλεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπογράφθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας» ξεκαθάρισε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής της Λιβύης και πρόεδρος της λιβυκής κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ελλάδας-Λιβύης Γιούσεφ Ελ Αγούρι. 

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ στην Αθήνα, την περασμένη εβδομάδα, στην οποία τον συνόδευε, ο Ελ Αγούρι είπε πως συζήτησαν τις εκκρεμότητες μεταξύ των δύο χωρών ούτως ώστε να τις «επιλύσουμε μελλοντικά». Επίσης, ανέφερε πως συζήτησαν για την ασφάλεια στην περιοχή, ούτως ώστε να αποτραπεί το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης από τη Λιβύη στην Ευρώπη.

Ο κ. Αγούρι υποδέχθηκε στις 11πμ στη Βεγγάζη την ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, όπου θα εγκαινιάσει το ελληνικό προξενείο στην πόλη αυτή της Ανατολικής Λιβύης. Στο αεροδρόμιο, μαζί με τον Κ. Φραγκογιάννη, βρέθηκαν ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ Γιάννης Σμυρλής, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελλάδας-Λιβύης και ο αντιπρόεδρος της, Γιώργος Κουμουτσάκος και Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Είναι τιμή μας να ανοίγουμε το πρώτο προξενείο ξένης χώρα στη Βεγγάζη και ελπίζω ότι θα έχουμε παραγωγικές συναντήσεις» δήλωσε κατά την άφιξή του ο Κώστας Φραγκογιάννης και προσέθεσε: «Προσδοκώ σε συναντήσεις στα εγκαίνια του προξενείου και στον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων προκείμενου να βάλουμε γερά θεμέλια στην ελληνολιβυκή φιλία».

Τη σημασία της κοινοβουλευτικής φιλίας μεταξύ των δύο χωρών ανέδειξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής της Λιβύης και πρόεδρος της λιβυκής κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ελλάδας-Λιβύης. «Η Ομάδα Φιλίας έχει σκοπό την προσέγγιση των απόψεων μεταξύ του λιβυκού και του ελληνικού Κοινοβουλίου» σημείωσε ο Ελ Αγούρι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις