Οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα επιστρέψουν στις διπλωματικές τους θέσεις και θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στη συνέντευξη τύπου μετά την ιστορική συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη Γενέυη.

Το ερώτημα πότε θα συμβεί αυτό είναι «καθαρά τεχνικό», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι οι δυο ηγέτες παραχωρούν ξεχωριστές συνεντεύξεις τύπου. 

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση ως «εποικοδομητική», ενώ είπε ότι ο Αμερικανός ομόλογος δεν τον προσκάλεσε στο Λευκό Οίκο.

"Οι προϋποθέσεις πρέπει να είναι σωστές για μια τέτοια συνάντηση", τόνισε.

Ερωτηθείς για τον χαρακτηρισμό του ως «φονιά» εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου, είπε ότι ο Μπάιντεν του είχε δώσει εξηγήσεις για τον χαρακτηρισμό αυτόν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν και πως αυτές οι εξηγήσεις τον ικανοποίησαν. Παράλληλα χαρακτήρισε τον Μπάιντεν ως ένα εποικοδομητικό και ισορροπημένο, έμπειρο, συνομιλητή, όπως και ανέμενε ότι θα ήταν.

«Είναι καθόλα προφανές. Μαζί συζητούσαμε κοιτώντας στα μάτια ο ένας τον άλλο σχεδόν δύο ώρες. Δεν συμβαίνει με όλους τους ηγέτες να συζητάς έτσι αναλυτικά κοιτώντας στα μάτια ο ένας τον άλλον», συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε και στο θέμα της Ουκρανίας, λέγοντας χαρακτηριστικά "δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι να συζητήσουμε εκεί". 

Παράλληλα ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία πρόκειται να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για την κυβερνοασφάλεια.  «Και οι δύο πλευρές πρέπει να αναλάβουν ορισμένες υποχρεώσεις εκεί», είπε ο Πούτιν. 

Όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία IFAX και Tass, επικαλούμενα το Κρεμλίνο, οι δυο ηγέτες , υιοθέτησαν σήμερα μια κοινή διακήρυξη για την πυρηνική στρατηγική σταθερότητα με στόχο την αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου.

Στη διακήρυξη αυτή Ρωσία και ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στην αρχή ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας νικητής σε έναν πυρηνικό πόλεμο. Δεσμεύονται να διεξάγουν διάλογο για να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι και τονίζουν ότι δεν θα πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί πυρηνικός πόλεμος.

Σχολίασε και το κίνημα διαμαρτυρίας «Black Lives Matter» στις Ηνωμένες Πολιτείες. "Κατανοούμε τον αμερικανικό λαό, δεν θέλουμε και δεν θα επιτρέψουμε την πραγματοποίηση παρόμοιων διαδηλώσεων στη Ρωσία. Το ίδιο ισχύει και για τις ταραχές που έλαβαν χώρα στο αμερικανικό Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον, τον Ιανουάριο», είπε.

Ο  Βλαντιμίρ Πούτιν ρωτήθηκε και για τον Αλεξέι Ναβάλνι. Ο ίδιος είπε ότι επέστρεψε στη Ρωσία για να κρατηθεί, γνωρίζοντας ότι είχε παραβεί το νόμο, ενώ αρνήθηκε και πάλι να πει το όνομα του ακτιβιστή της αντιπολίτευσης.

«Αυτός ο άνθρωπος ήξερε ότι παραβίαζε τον νόμο της Ρωσίας. Έχει καταδικαστεί δύο φορές », ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Ο εν λόγω κύριος πήγε στο εξωτερικό για θεραπεία. Μόλις πήγε στο νοσοκομείο ανάρτησε τα βίντεό του στο Διαδίκτυο… Ήθελε συνειδητά να παραβιάσει το νόμο. Έκανε ακριβώς αυτό που ήθελε να κάνει. Λοιπόν, τι είδους συζήτηση μπορούμε να κάνουμε [για αυτόν]; "

 

 

 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις