Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων την Παρασκευή συνέστησε να επεκταθεί η χρήση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού από την Pfizer και την BioNTech σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών.

Ο Marco Cavaleri, ο επικεφαλής του EMA που εξέτασε το εμβόλιο, δήλωσε ότι η ρυθμιστική αρχή είχε λάβει τα απαραίτητα δεδομένα για να εγκρίνει το εμβόλιο για νεότερους εφήβους και διαπίστωσε ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό έναντι του COVID-19.

Η απόφαση πρέπει να «σφραγιστεί» και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μεμονωμένες εθνικές ρυθμιστικές αρχές, είπε.

Η σύσταση αυτή έρχεται μετά από παρόμοιες αποφάσεις των ρυθμιστικών αρχών στον Καναδά και τις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, καθώς οι πλούσιες χώρες πλησιάζουν αργά τους στόχους εμβολιασμού τους για ενήλικες και προσπαθούν να εμβολιάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα.

Η σύσταση του EMA να επεκταθεί η έγκριση του εμβολίου σε παιδιά βασίστηκε σε μια μελέτη σε περισσότερους από 2.000 εφήβους στις ΗΠΑ που έδειξαν ότι το εμβόλιο ήταν ασφαλές και αποτελεσματικό. Οι ερευνητές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τη μακροχρόνια προστασία και ασφάλεια της βολής στα παιδιά για άλλα δύο χρόνια.

Τα περισσότερα εμβόλια COVID-19 παγκοσμίως έχουν εγκριθεί για ενήλικες, οι οποίοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου από τον κορωνοϊό. Ωστόσο, ο εμβολιασμός παιδιών όλων των ηλικιών θα μπορούσε να είναι κρίσιμος για τη διακοπή των εστιών μετάδοσης, καθώς κάποια έρευνα έδειξε ότι τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στη διάδοση του ιού, παρόλο που συνήθως δεν αρρωσταίνουν.

Η Γερμανία αναμένεται να ξεκινήσει τη χορήγηση των εμβολίων σε παιδιά από τις 7 Ιουνίου, όπως δήλωσε και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ την Πέμπτη. 

Πηγή: AP

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις