Τροπολογία «μπλόκο» στη συμμετοχή των καταδικασμένων στελεχών της Χρυσής Αυγής στην ηγεσία του κόμματος ή σε αξίωμα άλλου κόμματος στις εκλογές, καταθέτει εντός της ημέρας στη Βουλή ο Υπουργός Εσωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία θα απαγορεύει σε καταδικασθέντες για συγκεκριμένα εγκλήματα με οριστική δικαστική απόφαση, να αναλάβουν αξίωμα σε κόμμα που κατέρχεται στις εκλογές, ενώ θα αποκλείει αυτομάτως άλλο κόμμα το οποίο θα τους δώσει τέτοιο αξίωμα.

Με αυτή τη διοικητική ποινή, ο Μάκης Βορίδης επιλύει εν μέρει τον «γόρδιο δεσμό» που προκαλεί το άρθρο 51 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει αποστέρηση του δικαιώματος των πολιτικών δικαιωμάτων του εκλέγειν και εκλέγεσθαι μόνο μετά από αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Γι' αυτό και διατηρείται υποχρεωτικά το δικαίωμα συμμετοχής τους στις εκλογές ως υποψήφιων βουλευτών. 

Μέχρι τότε, η συγκεκριμένη τροπολογία θα λειτουργήσει τουλάχιστον ανασταλτικά στην προσπάθεια των καταδικασθέντων της Χρυσής Αυγής να ηγηθούν ενός κόμματος στις εκλογές.

Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί την προσεχή Τρίτη με το νομοσχέδιο που καταργεί την απλή αναλογική στους ΟΤΑ. 

Αναλυτικά η τροπολογία

Άρθρο 1 

Στερούνται του δικαιώματος του εκλέγειν:

 α) όσοι βρίσκονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση και για όσο χρόνο διαρκεί αυτή

 σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1 – 6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα (προσβολές κατά τους πολιτεύματος, προδοσία της χώρας, νόθευση της εκλογικής διαδικασίας, βία κατά των εκλογέων κτλ)

 ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης

 ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα. 

Η αποστέρηση ισχύει για το χρονικό διάστημα της επιβληθείσας ποινής και υπολογίζεται από την αμέσως επόμενη ημέρα που η δικαστική απόφαση καθίσταται αμετάκλητη. 

Οι εισαγγελικές αρχές ενημερώνουν τη Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να διαγράψει τα συγκεκριμένα πρόσωπα από τους εκλογικούς καταλόγους.  

Άρθρο 2

 Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού ενός ή περισσοτέρων πολιτικών κομμάτων έχουν όσα πολιτικά κόμματα:

 α) ιδρύθηκαν νόμιμα

 και

 β) ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος δεν έχουν καταδικασθεί οριστικά:

 σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1 – 6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα (προσβολές κατά τους πολιτεύματος, προδοσία της χώρας, νόθευση της εκλογικής διαδικασίας, βία κατά των εκλογέων κτλ)

 ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης

 ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα

 Η αποστέρηση του δικαιώματος κατάρτισης συνδυασμών μάλιστα θα ισχύει για τη χρονική διάρκεια της επιβληθείσας ποινής και ο ακριβής χρόνος αποστέρησης θα υπολογίζεται από την επόμενη κιόλας ημέρα της οριστικής καταδικαστικής απόφασης.

 Άρθρο 3 

Θεσπίζεται ασυμβίβαστο οριστικά καταδικασθέντος για τα παραπάνω ίδια αδικήματα (του άρθρου 2)  με την κατοχή επιτελικής θέσης (πρόεδρος, γενικός γραμματέας, μέλη διοικούσας επιτροπής, νόμιμος εκπρόσωπος) σε πολιτικό κόμμα.

 Άρθρο 4 

Απαγορεύεται οποιαδήποτε ιδιωτική χρηματοδότηση (πλην των τακτικών εισφορών μελών)κόμματος ή συνδυασμών κομμάτων που έχουν σε επιτελική θέση οριστικά καταδικασθέντες (για τα παραπάνω αδικήματα)  

Άρθρο 5

αποκλείονται προεκλογικά αυτά τα κόμματα από οποιαδήποτε ραδιοτηλεοπτική  και υπαίθρια προβολή.