Διπλό χαστούκι από ΗΠΑ και Σλοβακία στην Άγκυρα. Την απόφαση της Σλοβακίας να αποσύρει την συμμετοχή της από την τουρκική στρατιωτική άσκηση Anadolu Ankasi 2021, λόγω της συμμετοχής του ψευδοκράτους, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακιας Ivan Korcok στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στο περιθώριο της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Gymnich). Είχε προηγηθεί ανάλογη κίνηση των Ηνωμένων Πολιτείων την Τετάρτη, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet. 

Στην κοινή άσκηση ήταν προγραμματισμένο από την Άγκυρα να μετάσχουν πέραν βέβαια της ίδιας της Τουρκίας, οι ΗΠΑ, η Σλοβακία, το Κατάρ, το Αζερμπαϊτζάν αλλά και τα κατεχόμενα με στόχο τη νομιμοποίησή τους δια... της τεθλασμένης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι δυο υπουργοί είχαν σύντομη συνάντηση στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών που διεξάγεται στη Λισαβόνα.

Ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε την απόφαση, η χώρα του να αποχωρήσει από την άσκηση που πραγματοποιείται από 24/5 έως 4/6, τονίζοντας την προσήλωση της χώρας του προς το διεθνές δίκαιο και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίηση του και ευχαρίστησε τον Σλοβάκο ομόλογό του για την ταχεία αντίδραση του. Σημειώνεται ότι είχαν προηγηθεί σχετικά διαβήματα, σε συντονισμό με την Κυπριακή πλευρά, προς την Σλοβακία.

Την ίδια στιγμή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεχνώντας τα «αιματοβαμμένα χέρια του Τζο Μπάιντεν» και τη γενοκτονία των Ινδιάνων την Τετάρτη έκανε άνοιγμα στις ΗΠΑ για μια «νέα αρχή» μεταξύ των δύο χωρών όπως αναφέρει ο Μανώλης Κωστίδης. Μιλώντας σε 20 στελέχη αμερικανικών εταιρειών, τους ευχαρίστησε για τις επενδύσεις τους, και δήλωσε ότι η συνάντηση του με τον αμερικανό πρόεδρο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο θα είναι «προάγγελος μιας νέας αρχής».  Πάντως πέραν όλων των άλλων θεμάτων, μεγάλη εκκρεμότητα για τις σχέσεις των δύο χωρών παραμένει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400… 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις