«Ο Λουκασένκο πέρασε κόκκινη γραμμή με την αεροπειρατεία της πτήσης της Ryanair και έχει γίνει απειλή για τη δημόσια ασφάλεια και σταθερότητα», δήλωσε η ηγέτης της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, μιλώντας σήμερα στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου συζητήθηκε εκτάκτως το θέμα της εκτροπής της πτήσης της Ryanair από τις αρχές της Λευκορωσίας.

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια δήλωσε ότι οι εξελίξεις στη χώρα της την περασμένη εβδομάδα οδήγησαν στην απαγόρευση του πιο σημαντικού αντικαθεστωτικού μέσου ενημέρωσης στη Λευκορωσία, στην καταστολή και σύλληψη διαφωνούντων, στην αναβολή των εκλογών κατά 1,5 χρόνο ως το τέλος του 2023 και τέλος στη αεροπειρατεία της πτήσης της Ryanair.

«Όλα αυτά προκάλεσαν μεγάλες ανησυχίες σε όλο τον κόσμο και ισχυρές αντιδράσεις από πρωτεύουσες και διεθνείς οργανισμούς», τόνισε η Τιχανόφσκαγια, ζητώντας τη λήψη «πολιτικών αποφάσεων» για το κρούσμα αεροπειρατείας και μια ισχυρή απάντηση. Η ίδια επισήμανε ότι εδώ και πολλούς μήνες οι πολίτες της Λευκορωσίας ζουν σε κατάσταση τρομοκρατίας. Ειδικά μετά τις προεδρικές εκλογές τον Αύγουστο του 2020, "το καθεστώς Λουκασένκο έχει ξεπεράσει τα όρια", είπε.

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια παρατήρησε, ωστόσο, ότι η πίεση της ΕΕ προς τον Λουκασένκο δεν οδήγησε στην αλλαγή της στάσης του και κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διασφαλίσει ότι η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας δεν θα περιοριστεί μόνο στην αεροποειρατεία της Ryanair, αλλά θα αντιμετωπιστεί το σύνολο της κατάστασης στη Λευκορωσία.

«Ο Λουκασένκο έχει μετατρέψει τη Λευκορωσία σε μια Βόρεια Κορέα της Ευρώπης, απρόβλεπτη και επικίνδυνη», δήλωσε στη συνέχεια η Τιχανόφσκαγια, η οποία μεταξύ άλλων ζήτησε να γίνει Διεθνής Διάσκεψη για το θέμα της Λευκορωσίας το ταχύτερο δυνατό. Ζήτησε, επίσης, την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών της Λευκορωσίας, καθώς και ένα πακέτο στήριξης των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης της χώρας. Ζήτησε, τέλος, να αποτραπούν περαιτέρω επενδύσεις προς τη Λευκορωσία και κυρίως προς τις τράπεζες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις