Παραμένει το διπλωματικό αδιέξοδο Σόφιας – Σκοπίων; Η υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Ράντμιλα Σεκερίνσκα ανέφερε την Παρασκευή ότι η Σόφια μάλλον δεν είναι ευτυχής με την ευρωπαϊκή πρόταση ώστε να άρει το βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ.

Η κ. Σεκερίνσκα εκτίμησε ότι η πρόταση που κόμισαν την Παρασκευή σε Σόφια και Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, Αουγκούστο Σάντος Σίλβα και ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Όλιβερ Βαρχέι, σχετικά με την επίλυση των διαφορών μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και σημαίνει πως η ΕΕ αναλαμβάνει πλέον σαφή και συγκεκριμένη δράση για την απεμπλοκή της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων.

Σχετικά με την επιφυλακτική στάση της Βουλγαρίας απέναντι στη πρόταση που κατέθεσαν οι κ. Αουγκούστο Σίλβα και Βαρχέι, η υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «είναι προφανές ότι η Βουλγαρία δεν είναι πολύ ευχαριστημένη με την πρόταση. Νομίζω ότι γι 'αυτό τον λόγο την διέρρευσαν στην κοινή γνώμη, για να την "κάψουν"». 

Η Ράντμιλα Σεκερίνσκα, σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων Kanal 5, σημείωσε ότι είναι σαφές σε όλους ότι 26 χώρες-μέλη της ΕΕ υποστηρίζουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ και μόνον μία, η Βουλγαρία, αντιτίθεται.

Οι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ κατέθεσαν την Παρασκευή, κατά την επίσκεψή τους σε Σόφια και Σκόπια, μία πρόταση για την επίλυση των διαφορών μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, το περιεχόμενο της οποίας δεν γνωστοποιήθηκε επίσημα.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ εκτίμησε ότι η πρόταση αποτελεί καλή βάση για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών, ωστόσο επίσημα η Σόφια εμφανίστηκε αρκετά επιφυλακτική, και σημείωσε ότι η Βουλγαρία δεν μπορεί να μεταβάλει τη θέσή της απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία.
 
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις