Δυναμική εκκίνηση στο... άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού επιχειρεί από αύριο ο Δήμος Αριστοτέλη, με την KOUZINA, τον γαστρονομικό και τουριστικό θεσμό της Ανατολικής Χαλκιδικής έχοντας τιμώμενη χώρα την Κροατία, τιμώμενο προορισμό την (κοντινή) Αμφίπολη και τιμώμενο τοπικό προιόν τα μύδια της Ολυμπιάδας.

Το άνοιγμα το ελληνικού τουρισμού βρίσκει έτοιμη την περιοχή με δράσεις μέσα στον ερχόμενο μήνα που σκοπό έχουν να αναδείξουν τα τουριστικά πλεονεκτήματα της ΒΑ Χαλκιδικής που την διαφοροποιούν από την υπόλοιπη Χαλκιδική με κυρίαρχο χαρακτηριστικό όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Στέλιος Βαλιάνος το γαστρονομικό Φεστιβάλ ΚOUZINA το οποίο «εστιάζει περισσότερο στην εξωστρέφεια και γίνεται για τον Δήμο Αριστοτέλη, «η αφετηρία για να δρέψει σύντομα στα επόμενα χρόνια, τους καρπούς μιας μεγάλης και επαγγελματικής προσπάθειας διεθνούς και πανελλαδικής τουριστικής προβολής και δικτύωσης της περιοχής».

Το...μενού μάλιστα της φετινής διοργάνωσης περιλαμβάνει την συμμετοχή 9 guest chef από την Ελλάδα και το εξωτερικό και 12 τοπικών chef, το concept «δοκιμάστε πιάτα από την κάρτα των restaurant μας», που δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς χώρους εστίασης να προωθήσουν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης τις νοστιμιές των πιάτων τους, πέντε γνωστές εβδομαδιαίες θεματικές ενότητες και ένδεκα πολιτιστικά δρώμενα, που αναδεικνύουν επιλεγμένους εξωτερικούς χώρους και συνδέονται με την παράδοση της Ανατολικής Χαλκιδικής και με την τοπική πρωτογενή παραγωγή.

Το ...πρώτο πιάτο της τοπικής γαστρονομίας προέρχεται πάντως από την πατρίδα του μεγάλου Μακεδόνα φιλοσόφου κι είναι το τιμώμενο τοπικό προϊόν του φεστιβάλ, τα «μύδια Ολυμπιάδας», για τα οποία έχουν σχεδιαστεί μία κύρια και τέσσερις παράλληλες εκδηλώσεις και φιλοξενούνται στα μυδοτροφεία του Αριστοτελικού Όρους . Οι εκδηλώσεις θα καταγραφούν από Γάλλους, Αυστριακούς, Πολωνούς και Κροάτες εκπροσώπους τύπου. Οι εν λόγω δημοσιογράφοι συμμετέχουν στα επτά ταξίδια εξοικείωσης, που οργανώνονται από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και στοχεύουν στην προβολή κάθε γωνιάς του Δήμου Αριστοτέλη σε έξι ευρωπαϊκές τουριστικές αγορές αλλά και στην αντίστοιχη ελληνική.

Στον καλοκαιρινό προγραμματισμό έχουν ενταχθεί η προώθηση των μοναστηριακών προϊόντων μέσα από τις περιηγήσεις ταξιδευτών στον εμπορικό ιστό της Ουρανούπολης: δύο κύριες και έξι παράλληλες εκδηλώσεις, κατά τη διάρκεια της «μοναστηριακής» εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας. Όπως αναφέρει ο Δήμος Αριστοτέλη, συνθέτουν μία γαστρο-πολιτιστική διαδρομή ανάμεσα σε βυζαντινούς χώρους και σε τοπικά καταστήματα, όπου θα δοκιμάσει κανείς ολόκληρη την αγιορείτικη παραγωγή. Στην ίδια ενότητα τοποθετούνται οι τέσσερις κύριες και τέσσερις παράλληλες δραστηριότητες, που πραγματοποιούνται σε προσκυνήματα και ξωκκλήσια του θαλάσσιου και ορεινού όγκου.

Το φεστιβάλ “ KOUZINA 2021” εγκαινιάζει επίσης εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται σε πλοιάρια εν πλω. Την ίδια εβδομάδα παρουσιάζονται οι κολοκυθοανθοί της Βαρβάρας, ένα πρωτοεισαγόμενο στο KOUZINA προϊόν, που τα επόμενα χρόνια θα πρωτοστατήσει στα τοπικά και όχι μόνο γαστρονομικά δρώμενα ενώ σε συνεργασία με το Forum Διαβαλκανικής Συνεργασίας, που ο Δήμος Αριστοτέλη δημιούργησε πρόσφατα στην Ουρανούπολη, το KOUZINA 2021 θα υποδεχθεί χορευτικά σχήματα από το Τσέρνοβο της Βουλγαρίας, τη Δράμα και την Αμφίπολη.( Η μεσογειακή εβδομαδιαία θεματική ενότητα άλλωστε είναι αφιερωμένη στην κροατική μεσογειακή κουζίνα και η συμμετοχή της Αμφίπολης ως τιμώμενου προορισμού σε εκδήλωση, συνδέει την παλαιοχωρινή πατάτα και και το ποντιακό πιροσκί).

Η «Γιορτή της Λήξης», η οποία είναι πάντα αφιερωμένη στην αείμνηστη εθελόντρια Ευαγγελία Ηλία - Σαμαρά, θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της Αρναίας , αποτελώντας πανηγυρικό μουσικό αντάμωμα ολόκληρου του κόσμου της Ανατολικής Χαλκιδικής. Στο πλαίσιο του KOUZINA θα φυτευτούν δέντρα στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή, ώστε να θυμίζει ότι σε όλους ότι «ο σπόρος που ρίχνουμε θα μετατραπεί σε δέντρο, τη σκιά του οποίου μπορεί να μην απολαύσουμε ποτέ. Αυτή όμως θα σκιάσει ευεργετικά τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας».

Η διοργάνωση KOUZINA τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής και του Αριστοτέλειου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αριστοτέλη.

Φωτπγραφίες: Δήμος Αριστοτέλη

Πηγή: skai.gr