Οι αμφιβολίες της Γαλλίας σχετικά με το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 που συνδέει τη Γερμανία με τη Ρωσία αφορούν “την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης”, εξήγησε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Οι δηλώσεις του έρχονται σε αντίθεση με αυτές που είχε κάνει χθες Τρίτη ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον, ο οποίος είχε ζητήσει από το Βερολίνο να παγώσει το σχέδιο αυτό αντιδρώντας στη μεταχείριση του αντιπάλου του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι από τη Μόσχα.

“Δεν πρέπει να συγχέουμε τα θέματα. Με τους Γερμανούς έχουμε μια συζήτηση για τον Nord Stream 2, όμως αυτή αφορά κυρίως θέματα ευρωπαϊκής ενεργειακής κυριαρχίας”, τόνισε ο Λεντριάν.

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πολωνία, διάκεινται αρνητικά απέναντι στο σχέδιο του Nord Stream 2, ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία παράλληλα με τον Nord Stream 1, θεωρώντας ότι θα αυξήσει την εξάρτηση της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο και την Μόσχα.

Η αντιπαράθεση οξύνθηκε μετά την επιβολή ποινής φυλάκισης στον Ναβάλνι, ο οποίος επέστρεψε στη Ρωσία στις 17 Ιανουαρίου αφού πέρασε πέντε μήνες στη Γερμανία μετά τη δηλητηρίαση του, αλλά και τις συλλήψεις χιλιάδων διαδηλωτών υπέρ του αντιφρονούντα.

Χθες ο Μπον είχε εκτιμήσει ότι η επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας δεν θα έχουν αποτέλεσμα και ότι η εγκατάλειψη του Nord Stream 2 θα ήταν “μια επιλογή”.

Όταν ρωτήθηκε αν οι γαλλικές αρχές θα ήταν σε αυτό το πλαίσιο υπέρ της εγκατάλειψης του σχεδίου του Nord Stream, ο Μπον είχε απαντήσει: “πράγματι”.

Ωστόσο σήμερα ο Λεντριάν υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή είναι “ευθύνη των Γερμανών”, ενώ αρνήθηκε “να αναμειχθώ στις ενεργειακές επιλογές των Γερμανών”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις