Η ιχθυοκαλλιέργεια είναι ένας από τους σημαντικότερους παραγωγικούς και εξαγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας στον πρωτογενή τομέα. Οι εξαγωγές ελληνικής τσιπούρας και λαβρακιού το 2019 αυξήθηκαν κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας, με παρουσία 40 χρόνων στην Ελλάδα, αποτελεί σήμερα τους πιο σημαντικούς κλάδους του πρωτογενούς τομέα ζωικής παραγωγής λόγω της συμβολής της στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή της χώρας.

 

Η ελληνική κάλυψη στην Ευρώπη

H ελληνική παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού αντιπροσωπεύει σήμερα περισσότερο από το 60% της παραγωγής της Ε.Ε. και κοντά στο 30% της παραγωγής των Μεσογειακών ειδών, ενώ το ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας βρίσκεται στη δεύτερη θέση των εξαγωγών της Ελλάδας σε αγροτικά προϊόντα.

Το 63% της εγχώριας παραγωγής αλιευτικών προϊόντων προέρχεται από την υδατοκαλλιέργεια και το 37% από την αλιεία.

 

Η ανάπτυξη του κλάδου και οι νέες θέσεις εργασίας

Ο κλάδος δημιουργεί 12.000 θέσεις άμεσης και έμμεσης εργασίας κυρίως σε παράκτιες ή απομακρυσμένες περιοχές σε 11 από τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας. 

Τα κύρια είδη εκτροφής είναι  τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας και τα όστρακα που αποτελούν το 85% και το 15% αντίστοιχα του συνολικού όγκου παραγωγής. Μετά από μια μακριά περίοδο προσαρμογής και μια εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία αναδιάρθρωσης του κλάδου, η παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού ανήλθε το 2019 σε 120.500 τόνους αξίας  545,6 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 3% ως προς τον όγκο, αλλά οριακή μείωση 1% ως προς την αξία πωλήσεων λόγω της πίεσης που δέχτηκαν οι τιμές και για τα δύο είδη.

Ο COVID-19 επηρέασε και τον συγκεκριμένο κλάδο, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις, η παραγωγή την επόμενη διετία εκτιμάται πως θα παρουσιάσει μικρές μεταβολές λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Οι εξαγωγές ελληνικής τσιπούρας και λαβρακιού το 2019 αυξήθηκαν κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος - 86.568 τόνους.

Το 93% των εξαχθέντων προϊόντων διατέθηκε σε 25 αγορές της Ε.Ε. και το 7% σε 17 τρίτες χώρες. Τα ψάρια και τα αλιευτικά προϊόντα αποτελούν τον πρώτο εξαγωγικό κλάδο ζωικής παραγωγής της χώρας.  Το 2020 εκτιμάται πως η παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού θα κυμανθεί στους 117.000 τόνους.

 

Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή ανταγωνισμό και οι βασικοί Ευρωπαίοι καταναλωτές

Ως προς τον ανταγωνισμό  από τις  τρίτες χώρες, η Τουρκία παραμένει ο κύριος ανταγωνιστής της Ελλάδας αφού η παραγωγή και οι εξαγωγές της αυξήθηκαν για άλλη μια χρονιά δημιουργώντας έντονη πίεση στις τιμές καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

Παράλληλα, η Ιταλία αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για τα ψάρια Ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας καθώς αντιπροσωπεύει σχεδόν το 41% των εξαγωγών Ελληνικής τσιπούρας και λαβρακιού, ενώ η Ισπανία έχει παγιωθεί ως η 2η μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή αγορά για τα ψάρια Ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας καθώς απορροφά το 17,8% της Ελληνικής παραγωγής και αντιπροσωπεύει το 21% των συνολικών εξαγωγών Ελληνικής τσιπούρας και λαβρακιού. 

Την 3η θέση καταλαμβάνει η Γαλλία, μια χώρα που το ψάρι και κατ' επέκταση τα θαλασσινα αποτελούν βασικό συστατικό για την παραδοσιακή κουζίνα. Το ποσοστό που απορροφά είναι το 9,2% της Ελληνικής παραγωγής και αντιπροσωπεύει το 11% των συνολικών εξαγωγών Ελληνικής τσιπούρας και λαβρακιού. 

Όλα τα παραπάνω αποτελούν απόδειξη πως σε έναν σημαντικό κλάδο του πρωτογεννούς, η χώρα μας έχει ένα ρόλο κλειδί ανταγωνίζοντας μεγαλύτερες χώρες τόσο σε πληθυσμό όσο και σε ανάγκες.

 

Ο ρόλος και ο στόχος της ΕΛΟΠΥ για ένα κυρίαρχο Brand

Κεντρικός στόχος της ΕΛΟΠΥ (Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας), η οποία  αποτελείται από 23 Μέλη και εκπροσωπεί το 80% της εγχώριας παραγωγής ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας, είναι να γίνει το ελληνικό ψάρι κυρίαρχο brand διεθνώς και να ξεχωρίζει ως ταυτότητα, συσκευασία και κυρίως ποιότητα, μέσω της σήμανσης Fish from Greece.  

Η ποιότητα του ελληνικού ψαριού ιχθυοκαλλιέργειας ελέγχεται και διασφαλίζεται από το Πρότυπο Ιδιωτικό Σχήμα Πιστοποίησης Fish From Greece, ιδιοκτησίας της ΕΛΟΠΥ, το οποίο αφορά τα ψάρια τσιπούρα, λαβράκι, κρανιό, φαγκρί και μαγιάτικο.


Το συλλογικό σήμα Fish from Greece αποτελεί, λοιπόν, τη νέα σφραγίδα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας  για  τους  αγοραστές. Για όλους τους καταναλωτές ελληνικών φρέσκων ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας σε ολόκληρο τον κόσμο. Ψάρια που παράγονται σύμφωνα με τις αυστηρότερες ευρωπαϊκές προδιαγραφές, έχουν υψηλή διατροφική αξία και είναι ολόφρεσκα.

Σκεφτείτε μόνο ότι φτάνουν στα χέρια του καταναλωτή μέσα σε 24 ώρες από την αλίευσή τους.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ

 

 


 

Πηγή: skai.gr