Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον είπε ότι υπάρχουν «αδιάσειστες» αποδείξεις για τη διατήρηση περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού μετά από τη λήξη του lockdown στην Αγγλία τα μεσάνυχτα.

Ο κ. Τζόνσον μιλούσε στην έναρξη της συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής των Κοινοτήτων για τη συζήτηση των μέτρων, τα οποία θα τεθούν προς ψηφοφορία το βράδυ.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ένα σύστημα τριών βαθμίδων περιορισμών στις οποίες θα υπάγεται κάθε περιοχή της Αγγλίας ανάλογα με την κατά τόπους διασπορά του κορωνοϊού.

Το 99% του πληθυσμού της Αγγλίας, περισσότεροι από 55 εκατομμύρια κάτοικοι, θα βρεθούν από την Τετάρτη στις δύο αυστηρότερες βαθμίδες μέτρων, με απαγόρευση μίξης νοικοκυριών σε κλειστούς χώρους και με την εστίαση κλειστή στην τρίτη βαθμίδα.

Οι περιορισμοί αυτοί έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, που θεωρούν ότι μετά από τέσσερις εβδομάδες lockdown και με τα κρούσματα να υποχωρούν, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα έπρεπε να έχουν περισσότερη ελευθερία κινήσεων. Δεκάδες εξ αυτών των βουλευτών πιστεύεται ότι θα καταψηφίσουν τα μέτρα

Πάντως η κυβερνητική πρόταση αναμένεται να υπερψηφιστεί και οι τρεις βαθμίδες μέτρων να αρχίσουν να ισχύουν από αύριο, καθώς οι Εργατικοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισαν να απέχουν της ψηφοφορίας.

Ο ηγέτης του κόμματος είπε ότι συμφωνεί με την ανάγκη διατήρησης περιορισμών, αλλά θέλει μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση για όσους πλήττονται.

Ο Πρωθυπουργός Τζόνσον εξήγγειλε κονδύλι χιλίων λιρών για κάθε παμπ που θα μείνει κλειστή στην 3η βαθμίδα μέτρων αλλά και στη 2η βαθμίδα εφόσον δε σερβίρει φαγητό.