Ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε 1388 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 93006, εκ των οποίων το 53.3% άνδρες.

4823 (5.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 23998 (25.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

549 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 151 (27.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 482 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 84 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1714 θανάτους συνολικά στη χώρα. 678 (39.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ξεκινώντας την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων τόνισε ότι στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται με Covid περίπου 4.400 ασθενείς ενώ η πληρότητα στις ΜΕΘ σε όλη την επικράτεια φτάνει το 86%.

Εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν και ζήτησε να συνεχιστεί η προσπάθεια για να επιπεδωθεί η καμπύλη.

Στην Βόρεια Ελλάδα διαπιστώνεται μια σταθεροποίηση, ίσως και πτώση στα κρούσματα, ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, «αλλά όχι με τον ρυθμό που θα περιμέναμε», και πρόσθεσε ότι «είναι σαφές ότι τα μέτρα δεν τηρούνται από όλους»

Κάλεσε τους πολίτες να κάνουν ο καθένας το προσωπικό του lockdown δηλαδή να επιλέξουν μια μικρή αλλά και σταθερή ομάδα από συγγενείς και φίλους που θα συναναστρέφονται.

Απάντησε σε όσους ισχυρίζονται ότι ο κορωνοϊός μοιάζει με τη γρίπη, επισημαίνοντας ότι τις τελευταίες ημέρες είχαμε σχεδόν 100 θανάτους από COVID ενώ η επιδημική γρίπη δεν ξεπέρασε τους 100 θανάτους για ολόκληρη τη χρονιά.

Στάθηκε ιδιαίτερα στον κίνδυνο να ξεπεραστούν τα όρια του συστήματος Υγείας επισημαίνοντας ότι η χαμηλή νοσηρότητα εξαρτάται όχι μόνο από την ηλικία του νοσούντα αλλά και από τη δυνατότητα του συστήματος να παράσχει την απαραίτητη φροντίδα.

Ακόμη και στη Γερμανία, σημείωσε που έως τώρα υποδεχόταν ασθενείς από άλλες χώρες, έφτασε σε σημείο κορεσμού.
 

Πηγή: skai.gr