Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

«Εντός εβδομάδων» είναι πιθανό να αρχίσει ένα πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού κατά της COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Η κυβέρνηση Τζόνσον έχει παραγγείλει αρκετά εμβόλια των εταιρειών Pfizer και BioNTech για 20 εκ. πολίτες, δηλαδή κάτι λιγότερο από το 1/3 του πληθυσμού, ενώ έχει εξασφαλίσει και 5 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο της Moderna.

Ο κ. Χάνκοκ είπε στο Sky News ότι ακόμα δεν υπάρχουν εγγυήσεις για το πότε θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί, αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν «ενθαρρυντικά σημάδια ελπίδας».

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο μεγάλος χώρος εκδηλώσεων Derby Arena στο Ντάρμπι της κεντρικής Αγγλίας έχει επιλέγει ως το πρώτο προσωρινό κέντρο μαζικών εμβολιασμών στην Αγγλία.

Από απόψε στις 6 τοπική, εξάλλου, 11 περιοχές της δυτικής Σκωτίας, περιλαμβανομένης της Γλασκώβης, τίθενται υπό τους αυστηρότατους περιορισμούς της πέμπτης και υψηλότερης βαθμίδας μέτρων κατά του κορωνοϊού που έχει θεσπίσει η τοπική κυβέρνηση.

Εστίαση, λιανεμπόριο και γυμναστήρια θα είναι κλειστά, θα υπάρχουν αυστηρές απαγορεύσεις στις κοινωνικές συναναστροφές, ενώ παράλληλα επιβάλλεται και απαγόρευση μετακινήσεων εκτός των περιοχών που θα βρίσκονται στις δύο υψηλότερες βαθμίδες περιορισμών.

Η τοπική Πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζιον έχει ανακοινώσει επίσης ότι θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις για μη αναγκαίο λόγο μεταξύ της Σκωτίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

Εν τω μεταξύ, η τοπική κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας προανήγγειλε ότι το lockdown που είχε επιβληθεί αρχικά στις 16 Οκτωβρίου και λήγει απόψε, θα επιβληθεί εκ νέου για δύο εβδομάδες από τις 27 Νοεμβρίου.

Στην Αγγλία το lockdown ισχύει έως τουλάχιστον τις 2 Δεκεμβρίου, ενώ στην Ουαλία το «αντιπυρικό» lockdown που είχε επιβληθεί στις 23 Οκτωβρίου έληξε στις 9 Νοεμβρίου, αν και αυστηροί περιορισμοί παραμένουν σε ισχύ. Και στην Ουαλία απαγορεύονται οι μετακινήσεις από και προς το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς σημαντικό λόγο.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις