Ένας μεγιστάνας στο τομέα λογισμικού από τις ΗΠΑ κατηγορείται για την μεγαλύτερη φορολογική απάτη στην αμερικανική ιστορία.

Ο Robert Brockman, διευθύνων σύμβουλος της Reynolds and Reynolds, φέρεται να έχει κρύψει 2 δισ. Δολάρια (1,5 δισ. Λίρες) σε έσοδα από τις φορολογικές αρχές για δύο δεκαετίες, χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο υπεράκτιων εταιρειών.

Κατηγορήθηκε επίσης για ένα φερόμενο σύστημα απάτης με χρεόγραφα.

Ο κ. Brockman εμφανίστηκε με τηλεδιάσκεψη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Χιούστον του Τέξας, και δήλωσε ότι δεν ήταν ένοχος για τις κατηγορίες.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι είχαν ειδοποιηθεί για τις υποτιθέμενες ενέργειές του από τον συνάδελφο του και δισεκατομμυριούχο Robert Smith, που όπως λένε καταθέτει εναντίον του για να αποφύγει ο ίδιος την ίδια δίωξη.

Σε μια δήλωση του, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι ο κ. Brockman, 79 ετών, πραγματοποίησε την απάτη χρησιμοποιώντας μια οικογενειακή φιλανθρωπική εμπιστοσύνη και αρκετές υπεράκτιες εταιρείες που εδρεύουν στις Βερμούδες και στο St. Kitts και Nevis. Αυτά φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν για να αποκρύψουν έσοδα από τις επενδύσεις του σε ιδιωτικά κεφάλαια, τα οποία διαχειρίζεται μια εταιρεία στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο κ. Brockman χρησιμοποίησε κωδικούς ονομάτων και κρυπτογραφημένα email για να διαχειριστεί κρυφά τις επενδύσεις.

Ο αμερικανός εισαγγελέας Ντέιβιντ Άντερσον είπε σε δημοσιογράφους ότι ο Brockman είχε επίσης κατηγορηθεί για αγορά και πώληση χρεογράφων στην εταιρεία του, παραβιάζοντας μια υπόσχεση προς τους επενδυτές. Το χρέος φέρεται να αγοράστηκε με τη βοήθεια εσωτερικών πληροφοριών που είχε.

Ο μεγιστάνας αντιμετωπίζει συνολικά 39 χρεώσεις, συμπεριλαμβανομένης της φοροδιαφυγής, της απάτης και του ξεπλύματος χρημάτων.

Εν τω μεταξύ, ο Robert Smith παραδέχτηκε τον ρόλο του στην φορολογική απάτη ως μέρος μιας μη εισαγγελικής συμφωνίας.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Smith παραδέχθηκε ότι χρησιμοποίησε έναν υποψήφιο διαχειριστή και εταιρικό διευθυντή στη συμμετοχή του σε τέσσερις υπεράκτιες εταιρείες.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, θα πληρώσει περισσότερα από 139 εκατομμύρια δολάρια σε κυρώσεις και φόρους. Θα εγκαταλείψει επίσης αξιώσεις επιστροφής χρημάτων ύψους 182 εκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες υποβλήθηκαν εν μέρει για φιλανθρωπικές εισφορές.

Ο Robert Smith είναι ιδρυτής των Vista Equity Partners στο Σαν Φρανσίσκο και είναι ο πλουσιότερος Αφροαμερικανός επενδυτής στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Forbes.

Πηγή: BBC

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις