Τις διαφορές μεταξύ της γρίπης και του κορωνοϊού, εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής παθολογίας και πρόληψης λοιμώξεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου δρ. Κωνσταντίνος Τσιούτης, μιλώντας στην κυπριακή τηλεόραση ΣΙΓΜΑ για τα συμπτώματα τα οποία πρέπει να προσέξουν οι πολίτες.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι η γρίπη και ο κορωνοϊός δεν είναι τα μόνα νοσήματα που θα κληθούμε να ξεχωρίσουμε καθώς υπάρχουν και άλλες ιογενείς λοιμώξεις αλλά και το κοινό κρυολόγημα.

Πολύ μικρές οι διαφορές

Για τις διαφορές στα συμπτώματα της γρίπης και τα συμπτώματα του κορωνοϊού τόνισε ότι είναι πολύ μικρές.

Ο κορωνοϊός προκαλεί διαταραχές στην όσφρηση και στη γεύση, ενώ ο πυρετός δεν είναι συνήθως τόσο ψηλός αλλά ο ασθενείς μπορεί να έχει μόνο δέκατα.

Η γρίπη προκαλεί υψηλό πυρετό απότομα, έντονη κόπωση, σύνδρομο άλγους, πονάνε τα κόκκαλα.

Ο κορωνοϊός παρουσιάζει συμπτώματα στο γαστρεντερικό και ειδικά στα παιδιά, με ανακατωσούρες, διάρροιες κλπ.

Ο δρ. Τσιούτης ανέφερε επίσης ότι εάν ο ασθενείς έχει εμβολιαστεί για τη γρίπη τότε είναι πιο πιθανό να έχει κορωνοϊό. Για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, τόνισε ότι είναι πολλοί οι παράγοντες που θα πρέπει να ικανοποιηθούν για να έχουμε ένα ασφαλές εμβόλιο και πως για να είναι αποτελεσματικό, είναι σημαντικό να εμβολιαστεί υψηλό ποσοστό. «Φοβάμαι ότι δεν θα γίνει, καθώς είναι αρκετοί αυτοί που είναι σκεπτικοί είτε εναντίον των εμβολίων», συμπλήρωσε.

Μείνετε σπίτι αν έχετε συμπτώματα

Στάθηκε στον ρόλο των γιατρών της πρωτοβάθμιας, λέγοντας θα πρέπει να βοηθήσουν τους ασθενείς να αποβάλλουν το άγχος τους, να κάνουν έγκαιρη και σωστή διάγνωση αλλά να δίνουν και τη σωστή ιατρική συμβουλή.

Τόνισε ότι εάν κάποιος έχει συμπτώματα γρίπης ή κορωνοϊού πρέπει να μένει στο σπίτι, να μην πηγαίνουν σχολείο οι μαθητές ή στη δουλειά τους οι ενήλικες και να επικοινωνούν με τον γιατρό τους.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις