Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Ο ίδιος ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανέλαβε την τελευταία στιγμή να εισαγάγει στη Βουλή των Κοινοτήτων το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο περί Εσωτερικής Αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο αναιρεί πρόνοιες του Πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ.

Η ΕΕ, η αντιπολίτευση, οι πέντε εν ζωή πρώην πρωθυπουργοί της χώρας, οι τρεις προηγούμενοι Γενικοί Εισαγγελείς, αλλά και περίπου 20 νυν Συντηρητικοί βουλευτές έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία, δηλαδή τη συμφωνία του Brexit.

Θέλοντας να καταλαγιάσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις, ο κ. Τζόνσον τόνισε ότι η εξουσία που δίνει στην κυβέρνηση το νομοσχέδιο να καθορίσει μονομερώς τις περιπτώσεις στις οποίες θα χρειάζονται τελωνειακές διατυπώσεις για το εμπόριο προϊόντων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και να τροποποιεί δίχως να ενημερώνει τις Βρυξέλλες την πολιτική περί κρατικών ενισχύσεων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ιρλανδία, δεν είναι παρά «εφεδρικές».

Οι παραπάνω λεπτομέρειες που άπτονται της Βόρειας Ιρλανδίας θα καθοριστούν από μια κοινή επιτροπή Λονδίνου-Βρυξελλών, όπως ορίζει το σχετικό πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αποχώρησης.

«Δεν έχω καμία επιθυμία να χρησιμοποιήσω αυτά τα μέτρα, συνιστούν μία ασφαλιστική πολιτική. Αν φτάσουμε σε συμφωνία με την ΕΕ, που ακόμα πιστεύω ότι είναι πιθανή, δε θα τα επικαλεστούμε ποτέ. Αν ποτέ χρειάζονταν αυτά τα μέτρα, οι υπουργοί θα επέστρεφαν στη Βουλή με νομοθέτημα που θα υποβαλλόταν σε ψηφοφορία», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

Αιτιολογώντας το νομοσχέδιο, ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα η διαπραγματευτική ομάδα της ΕΕ στις συνομιλίες για τη μελλοντική εμπορική σχέση μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου στο τέλος του έτους έχει δείξει ότι δε θα διστάσει να φτάσει σε «ακραία και παράλογα μήκη» που υπονομεύουν την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ως πιο «τρανταχτό» παράδειγμα ανέφερε την καταγγελλόμενη από το Λονδίνο απροθυμία των Βρυξελλών να αποδεχθούν το Ηνωμένο Βασίλειο ως εγκεκριμένη τρίτη χώρα ως προς τις εισαγωγές τροφίμων προς την ΕΕ. «Αυτό σημαίνει ότι δε θα γίνονται δεκτά ζωικά προϊόντα και τρόφιμα από τη Μεγάλη Βρετανία προς τη Βόρεια Ιρλανδία», είπε ο κ. Τζόνσον.

Πρόσθεσε ότι «μερικοί στην ΕΕ» προτίθενται να θεωρήσουν όλα τα προϊόντα που μετακινούνται από τη Μεγάλη Βρετανία προς τη Βόρεια Ιρλανδία ως προϊόντα για τα οποία υπάρχει «κίνδυνος» να περάσουν στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, δηλαδή σε κοινοτικό έδαφος. «Αυτό σημαίνει δασμούς έως 90% στο μοσχαρίσιο κρέας από τη Σκωτία προς τη Βόρεια Ιρλανδία και πάνω από 60% στο ουαλικό αρνίσιο κρέας προς τη Βόρεια Ιρλανδία», είπε ο κ. Τζόνσον.

Συντηρητικοί βουλευτές, ωστόσο, όπως ο επί 37 χρόνια εκπρόσωπος περιφέρειας της ΝΑ Αγγλίας σερ Ρότζερ Γκέιλ, δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν ένα νομοσχέδιο που παραβιάζει το λόγο που έχει δώσει διεθνώς η Βρετανία με την υπογραφή της σε μια διεθνή συνθήκη.

Ο επί 14 χρόνια βουλευτής σερ Μπόμπ Νιλ, που έχει καταθέτει πρόταση τροπολογίας επί του νομοσχεδίου η οποία δίνει τον τελικό λόγο στο κοινοβούλιο, κάλεσε τον πρωθυπουργό να αφήσει τη διευθέτηση τέτοιων λεπτομερειών στην κοινή επιτροπή που δημιούργησε η Συμφωνία Αποχώρησης.

Αναλαμβάνοντας να απαντήσει στην εισαγωγή του πρωθυπουργού εκ μέρους του ηγέτη των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ που βρίσκεται σε απομόνωση λόγω κορωνοϊού, ο πρώην ηγέτης του κόμματος Εντ Μίλιμπαντ σχολίασε: «Δεν περίμενα ποτέ ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου θα γινόταν ποτέ ζήτημα διαφωνίας».

Οι βουλευτές θα ψηφίσουν αργά απόψε (10μμ τοπική) επί της αρχής του νομοσχεδίου. Η ουσιαστική εξέταση του νομοσχεδίου θα αρχίσει αύριο και θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, όταν και θα διενεργηθεί η κρίσιμη ψηφοφορία επί της τροπολογίας του σερ Μπομπ Νιλ.