Θανάσης Γκαβός Λονδίνο

Θερμοκρασίες ρεκόρ είναι πιθανό να καταγραφούν αργότερα το απόγευμα στη Βρετανία, καθώς σύμφωνα με τους μετεωρολόγους υπάρχει 10% πιθανότητα ο υδράργυρος να σκαρφαλώσει πάνω από τους 38,7 βαθμούς Κελσίου, την πιο υψηλή θερμοκρασία που έχει σημειωθεί ποτέ στη χώρα και που καταγράφηκε πέρυσι τον Ιούλιο.

Η θερμοκρασία σε περιοχές της νοτιοανατολικής Αγγλίας ήταν στους 35 βαθμούς στις 3.30 το απόγευμα τοπική ώρα.

Εκτιμάται δε ότι υπάρχει 30% πιθανότητα να καταγραφεί θερμοκρασία πάνω από τους 37,8 βαθμούς Κελσίου που σημειώθηκαν την περασμένη Παρασκευή στο Χίθροου, καθιστώντας την 31η Ιουλίου την πιο ζέστη ημέρα του έτους και τρίτη πιο ζέστη ημέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο από τότε που τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία.

Ο καύσωνας έφερε από πολύ νωρίς το πρωί χιλιάδες Βρετανούς στις παραλίες, με τις τοπικές αρχές σε πολλά δημοφιλή παραλιακά θέρετρα, όπως το Μπόρνμουθ, να καλούν τον κόσμο να μείνει μακριά, καθώς επικρατεί συνωστισμός και φόβοι για μετάδοση του κορωνοϊού.

Πολλές είναι επίσης οι αναφορές για ουρές χιλιομέτρων που σχημάτισαν τα οχήματα στις εισόδους δημοφιλών παραλιών.

Οι αρχές έχουν εκδώσει πορτοκαλί συναγερμό, προειδοποιώντας ότι οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να έχουν «σοβαρές επιπτώσεις» στην υγεία, ιδίως για τους ηλικιωμένους και τους ευπαθείς πολίτες.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη Παρασκευή που η ζέστη ακολούθησε από βροχοπτώσεις εντός 24 ωρών, το νέο κύμα καύσωνα θα διατηρηθεί και το Σαββατοκύριακο, πριν εκδηλωθούν καταιγίδες τη Δευτέρα.