Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
 

Το βρετανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 20,4% τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα λόγω του lockdown που εφαρμόστηκε στα τέλη Μαρτίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πρόκειται για τον ταχύτερο μηνιαίο ρυθμό συρρίκνωσης της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1997 που άρχισαν να τηρούνται αρχεία μηνιαίας οικονομικής επίδοσης.

Ακολουθεί μείωση του ΑΕΠ κατά 5,8% το Μάρτιο, που ήταν η προηγούμενη υψηλότερη μηνιαία πτώση της οικονομικής παραγωγής της χώρας.

Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής που ανακοίνωσε τα στοιχεία ανέφερε: «Η πτώση του ΑΕΠ τον Απρίλιο είναι η μεγαλύτερη που έχει δει ποτέ το Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότερο από τρεις φορές μεγαλύτερη από τον προηγούμενο μήνα και σχεδόν δέκα φορές μεγαλύτερη από την πιο απότομη πτώση προ Covid-19. Τον Απρίλιο η οικονομία ήταν περίπου 25% μικρότερη σε σχέση από το Φεβρουάριο».

Συγκριτικά, η μεγαλύτερη μηνιαία συρρίκνωση του βρετανικού ΑΕΠ την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης ήταν της τάξης του 1% το Μάρτιο του 2009. Συνολικά το ενάμισι έτος εκείνης της κρίσης η οικονομία της χώρας είχε απολέσει το 6% του μεγέθους της.

Ο Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ αναγνώρισε ότι η πανδημία έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία.

Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία, ο τομέας των υπηρεσιών, που αντιπροσωπεύει περίπου τα 4/5 της παραγωγής της βρετανικής οικονομίας, συρρικνώθηκε κατά 19% τον Απρίλιο.

Η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 20,3%, στη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 1968. Πιο συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στην κατασκευή αυτοκινήτων, με 8,3%.

Ο μοναδικός επιμέρους τομέας που κατέγραψε αύξηση παραγωγής ήταν ο φαρμακευτικός, με 15,4%.

Η παραγωγή του οικοδομικού τομέα καταβαραθρώθηκε με πτώση 40,1%.

Τα στοιχεία έρχονται μετά από την προειδοποίηση του ΟΟΣΑ ότι η βρετανική οικονομία θα υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία φέτος από όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες. Η πρόβλεψη του διεθνούς οργανισμού έκανε λόγο για ύφεση της τάξης του 11,5%.

Πηγή: skai.gr