Οι Αρχές της Κολομβίας θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς που επέβαλαν για να ελεγχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στις αρχές του Ιουνίου, δήλωσε χθες Τετάρτη ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε, ζητώντας μολαταύτα από τους πολίτες να παραμείνουν σε απομόνωση στα σπίτια τους και να συνεχίσουν να εφαρμόζουν μέτρα προστασίας για να αποτραπεί η διασπορά.

Η Μπογκοτά κάνει λόγο για 803 θανάτους εξαιτίας του COVID-19 επί συνόλου 24.000 και πλέον επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Η κυβέρνηση του Ντούκε επέβαλε καραντίνα σε όλη τη χώρα στα τέλη Μαρτίου.

«Η πανδημία δεν έφυγε», προειδοποίησε ο Ντούκε σε βραδινό τηλεοπτικό του διάγγελμα. Ο επόμενος «θα είναι πολύ σημαντικός μήνας για όλους μας», πρόσθεσε.

Οι τομείς της λιανικής και των υπηρεσιών υγείας — όσων δεν αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας — θα αρχίσουν να λειτουργούν ξανά όταν αρθεί το lockdown, όμως οι δημόσιες συγκεντρώσεις δεν θα επιτρέπονται, ενώ σε πρώτη φάση τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά. Τα εστιατόρια θα επιτρέπεται να κάνουν μόνο παραδόσεις γευμάτων σε πακέτο ή κατ’ οίκον, σημείωσε ο πρόεδρος της λατινοαμερικάνικης χώρας.

«Δεν ξαναρχίζουμε την κοινωνική ζωή», ξεκαθάρισε ο αρχηγός του κράτους. «Πρέπει να συνεχίσουμε να προστατεύουμε την (δημόσια) υγεία και τις ανθρώπινες ζωές και προχωρώντας μπροστά, θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε μια ασθένεια που είναι γύρω μας για πολύ καιρό», συμπλήρωσε.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα υποχρεούνται να μην υπερβαίνουν το 35% της χωρητικότητάς τους. Τα χερσαία σύνορα θα μείνουν κλειστά, ενώ οι διεθνείς πτήσεις, οι πτήσεις εσωτερικού και τα δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων θα συνεχίσουν να τελούν υπό αναστολή μέχρι νεοτέρας.

Τα παιδιά ηλικίας 2 ως 5 ετών θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τρεις φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά από 1ης Ιουνίου, ενώ παιδιά και έφηβοι 6 ως 17 ετών θα επιτρέπεται να βγαίνουν τρεις φορές την εβδομάδα για έως και μία ώρα. Οι ενήλικοι ως 70 ετών θα μπορούν να βγαίνουν τρεις φορές την εβδομάδα για δύο ώρες. Οι πολίτες άνω των 70 ετών και όσοι πολίτες θεωρείται πως ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου συστήνεται να μη βγαίνουν από το σπίτι, αν και τους δίνεται η δυνατότητα να βγαίνουν για 30 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ