Της Ναντίν Χαρδαλιά

Να κηρύξει άκυρη τη μυστική ψηφοφορία για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου εναντίον του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ζητά από τον Πρόεδρο της Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμή το άνοιγμα της κάλπης για τη διόρθωση της «γκάφας» του βουλευτή της ΝΔ, Σταύρου Καλογιάννη, κίνηση την οποία καταγγέλλει ως λαθροχειρία.

Με επιστολή της προς τον Κώστα Τασούλα, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, περιγράφει αναλυτικά το περιστατικό και την απόφαση που ελήφθη για άνοιγμα της κάλπης, επισημαίνοντας ότι σε οποιαδήποτε διαδικασία μυστικής ψηφοφορίας το αποσφράγισμα της κάλπης μετά την έναρξη αυτής καθιστά τη διαδικασία άκυρη.

Κατόπιν τούτου υποστηρίξει ότι η σημερινή ψηφοφορία κατά τον ΣΥΡΙΖΑ δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και καλεί τον Πρόεδρο της Βουλής να μεριμνήσει για την προστασία του κύρους του Κοινοβουλίου και των δημοκρατικών διαδικασιών.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής της κ. Γεροβασίλη έχει ως εξής:

Προς τον Αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής

κ. Κωνσταντίνο Τασούλα

  Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, 

Η απουσία της Αντιπολίτευσης από την διαδικασία της σημερινής ψηφοφορίας δεν σημαίνει ότι δεν ελέγχεται και δεν εποπτεύεται από τον ελληνικό λαό. Η ζωντανή τηλεοπτική μετάδοσή της, με εικόνα και ήχο από το Κανάλι της Βουλής αυτό τον σκοπό έχει και σήμερα συνέβαλε καθοριστικά στο να εντοπιστεί η λαθροχειρία ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, η οποία μάλιστα  συνετελέσθη ενώπιόν σας! 

Βασικός κανόνας της εκλογικής διαδικασίας, για την ανάδειξη σωματείων – πόσο δε μάλλον στην εκλογική διαδικασία που διεξάγεται εντός του Ναού της  Δημοκρατίας, της Βουλής των Ελλήνων- είναι ότι η κάλπη σφραγίζεται πριν από την έναρξη της Ψηφοφορίας  και ανοίγει όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της Ψηφοφορίας, προκειμένου να αρχίσει η αποσφράγιση των φακέλων, ο διαχωρισμός των ψηφοδελτίων σε έγκυρα,  άκυρα και λευκά και η καταμέτρηση των έγκυρων ψήφων. 

Η κάλπη, επ’ ουδενί, δεν μπορεί να αποσφραγισθεί πριν το τέλος της ψηφοφορίας. Αν αυτό συμβεί, για οποιονδήποτε λόγο, τότε η εκλογική διαδικασία δεν είναι έγκυρη. Αυτό το γνωρίζουν ακόμη και ασκούμενοι δικηγόροι που συμμετέχουν σε εκλογικές διαδικασίες ως δικαστικοί αντιπρόσωποι, πόσο μάλλον ο Πρόεδρος της Βουλής που είναι έμπειρος νομικός, αλλά και ο πρόεδρος της Εφορευτικής, επίσης Δικηγόρος Παρά Αρείω Πάγω.

Κύριε Πρόεδρε, 

Ενώπιόν σας,  ο  Πρόεδρος της Εφορευτικής και Αντιπρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, κ. Υψηλάντης  άνοιξε  την κάλπη, ενώ ήταν σε εξέλιξη η  διαδικασία ψηφοφορίας και  αφαίρεσε ψηφοδέλτιο. 

Είχε μόλις προηγηθεί, όπως έχει καταγραφεί στο βίντεο, η ψηφοφορία από τον βουλευτή της ΝΔ, Σταύρο Καλογιάννη, ο οποίος σύμφωνα με τα όσα ακούγονται στο βίντεο, έριξε στην κάλπη ψηφοδέλτιο άνευ φακέλου. Στο βίντεο έχει καταγραφεί η έκδηλη αναστάτωση από το γεγονός ότι το ψηφοδέλτιο θα ληφθεί ως άκυρο στην καταμέτρηση και η προσπάθεια να  «διορθωθεί το λάθος». 

Τους διαλόγους  μεταξύ των μελών της Εφορευτικής  τους γνωρίζετε, καθώς ήσασταν παρών όταν εκτυλίχθηκε το γεγονός, εξάλλου είναι ξεκάθαρα καταγεγραμμένοι στο βίντεο. Από όλο αυτό που συνετελέσθη ενώπιον σας έχουν συγκλονιστεί  όλοι όσοι το παρακολούθησαν ζωντανά, εκτός από όσους συμμετείχαν ή ήταν παρόντες  σε αυτό το κοινοβουλευτικό  έγκλημα.

Είναι αφοπλιστική η φράση του μέλους της Εφορευτικής  Επιτροπής και βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. Γιώργου Αρβανιτίδη: «δεν θα το καταλάβουν». Όπως επίσης και η φράση του παρόντος εκείνη την στιγμή, βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλη Κεγκέρογλου: «δεν βγήκε φωτογραφία ότι ψήφισε».  

Δυστυχώς, η παρουσία σας δεν απέτρεψε τα μέλη της Εφορευτικής να συνεχίσουν την –άκυρη-πλέον εκλογική διαδικασία σα να μην συμβαίνει τίποτα. 

Ως εκ τούτων, η εκλογική  διαδικασία είναι άκυρη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Σας ζητούμε να προστατεύσετε το κύρος του Κοινοβουλίου και των δημοκρατικών διαδικασιών, έστω και τώρα. 

 

Με τιμή  

Όλγα Γεροβασίλη

Γραμματέας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή: skai.gr