Αναθεωρήστε τη στρατηγική σας και αξιοποιήστε ευκαιρίες 

Παρά την αβεβαιότητα που έχει φέρει η πανδημία του κορωνοϊού όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, η επιχειρηματική δραστηριότητα δεν πρέπει να σταματήσει επειδή “μένουμε σπίτι”. Για πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα νέα δεδομένα επηρεάζουν την αποτελεσματικότητά τους, ωστόσο υπάρχουν τρόποι να ξαναμπουν στο παιχνίδι και να διατηρήσουν το κέρδος τους, και γιατί όχι, να μεγαλώσουν και να επεκταθούν ακόμα περισσότερο.


Η ιστορία επαναλαμβάνεται


Το 2003, όταν ξέσπασε ο ιός SARS στην Κίνα, η κινεζική εταιρεία Alibaba κατάφερε να μετατρέψει την απειλή σε ευκαιρία. Όταν μια υπάλληλος τους ανακοίνωσε ότι έχει κολλήσει τον ιό, η ηγεσία της επιχείρησης έστειλε και τους 400 εργαζομένους της να δουλέψουν από το σπίτι τους, οι οποίοι πήραν μαζί τους τους υπολογιστές και ανακατεύθυναν όλες τις κλήσεις των πελατών στα οικιακά τους τηλέφωνα.
Με επιμονή, υπομονή και τη στήριξη όλων των εργαζομένων, η Alibaba εστίασε στην e-commerce πλατφόρμα της Taobao, επιτρέποντας στους πελάτες της να πωλούν τα προϊόντα τους χωρίς χρέωση για τρία χρόνια. Με αυτή την κίνηση κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά εν μέσω κρίσης, να δουλέψει τόσο αποτελεσματικά που κυριολεκτικά εκτόπισε τον αμερικανικό κολοσσό eBay και έγινε η ίδια μια μεγάλη πολυεθνική με 100.000 εργαζόμενους και με αξία που ανέρχεται σήμερα στα 470 δισεκατομμύρια δολάρια.


Καταστρώστε Σχέδιο


Ακριβώς όπως η Alibaba, σε τέτοιες στιγμές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πολύ σημαντικό να είναι ευέλικτες και να αξιοποιήσουν εναλλακτικούς τρόπους να τρέξουν τη δραστηριότητά τους. Οποιοδήποτε και αν είναι το αντικείμενό τους, πρέπει αρχικά να καταστρώσουν ένα σχέδιο που θα τους επιτρέπει να συνεχίσουν τη ροή των εσόδων τους αλλά και να συγκρατήσουν πιθανές απώλειες. Το πρώτο βήμα λοιπόν, είναι μια σωστή εκτίμηση των οικονομικών, ώστε να γνωρίζετε για πόσο διάστημα μπορεί η επιχείρηση να επιβιώσει χωρίς ροές εσόδων.
Έπειτα, ίσως θα ήταν καλή ιδέα να επαναδιαπραγματευτείτε τους όρους των συμβολαίων σας με εξωτερικούς συνεργάτες, προμηθευτές ή οποιονδήποτε άλλον έχετε κάποια εμπορική συναλλαγή. Βεβαιωθείτε ότι οι όροι σάς δίνουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσετε και τους πελάτες σας αλλά και εσάς. Επίσης, σιγουρευτείτε ότι υπάρχουν προβλέψεις για αλλαγές και διευκολύνσεις σε περίπτωση «απρόβλεπτων συνθηκών», όπως για παράδειγμα μια πανδημία.
Τώρα που στήνετε την επιχείρηση από το σπίτι είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσετε τη διαδικτυακή σας παρουσία, όχι μόνο ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά. Είναι καιρός να ανασχεδιάσετε το website σας ή να το ενισχύσετε με καινούρια χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα τη διαδραστικότητά του. Παράλληλα, εμπλουτίστε το περιεχόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με ποιοτικά posts που κεντρίζουν την προσοχή του χρήστη και αξιοποιήστε τις ευκαιρίες για διαδικτυακή διαφήμιση.
Ένα άλλο πολύ σημαντικό βήμα είναι να μετατρέψετε αυτά που προσφέρετε σε προϊόντα. Όποιο και αν είναι το αντικείμενό σας, είτε είναι υπηρεσία είτε προϊόν, αντιμετωπίστε το με τον ίδιο τρόπο. Δημιουργήστε μια στρατηγική πώλησης, που θα σας επιτρέψει να έχετε συνεχή ροή εσόδων, ανεξάρτητα από ωράριο εργασίας, παραμένοντας πιστοί στο κοινό που ξέρετε ότι έχει ανάγκη αυτό που εμπορεύεστε, χωρίς μεγάλα ανοίγματα σε πληθυσμούς ή αγορές που σας είναι άγνωστα.
Αναζητήστε επίσης στήριξη από έμπειρους επιχειρηματικούς συμβούλους που θα σας καθοδηγήσουν σωστά προς την επίτευξη των στόχων σας. Η Eurobank διαθέτει την υπηρεσία v-Banking, όπου από τον χώρο σας μπορείτε να συνομιλήσετε μέσω βιντεοκλήσης με τον προσωπικό σας επιχειρηματικό σύμβουλο. Το v-Banking είναι μια καινοτόμα και πρωτοποριακή υπηρεσία της Eurobank, που όχι μόνο σας επιτρέπει να εκτελέσετε ένα μεγάλο φάσμα τραπεζικών εργασιών και εντολών, αλλά σας δίνει και τη δυνατότητα να έχετε «δίπλα» σας τον επαγγελματικό σας σύμβουλο, που σας βοηθά να καλύψετε τις ανάγκες της εταιρείας σας και τα μελλοντικά επιχειρηματικά σχέδιά σας. 
Μπορείτε επίσης να επωφεληθείτε από την υπηρεσία Business Check Up, για να παρακολουθείτε την ανάλυση των οικονομικών στοιχείων της επιχείρησής σας και τις πιθανές χρηματοοικονομικές ανάγκες της, να συγκρίνετε τη χρηματοοικονομική απόδοσή της με την απόδοση αντίστοιχων επιχειρήσεων (χάρη στη συνεργασία της Eurobank με την ICAP), και να επιλέξετε τα επιδοτούμενα προγράμματα στα οποία η επιχείρησή σας είναι επιλέξιμη και, με τη βοήθεια του Συμβούλου, να καταλήξετε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης που καλύπτει τις ανάγκες ρευστότητας της επιχείρησής σας.
Με το v-Banking εξοικονομείτε χρόνο και κάνετε τις τραπεζικές εργασίες για την επιχείρησή σας εύκολα και με ασφάλεια, σαν να ήσασταν στην τράπεζα.


Συνεχίστε online


Τώρα που η επιχείρησή σας εξαρτάται από το διαδίκτυο είναι σημαντικό να εξοικειωθείτε με αυτά που προσφέρονται online, προκειμένου να είστε γρήγοροι και αποτελεσματικοί. Εάν, για παράδειγμα, έχετε υπαλλήλους, βεβαιωθείτε ότι τους παρέχετε online εργαλεία και εφαρμογές για να συνεχίσουν απρόσκοπτα την εργασία τους από το σπίτι. 
Από το Google Spreadsheet μέχρι το Slack και το Skype for Business, οι προσφερόμενες επιλογές θα βοηθήσουν εσάς και το προσωπικό σας να συνεργαστεί αρμονικά τόσο μεταξύ τους όσο και με τους πελάτες σας. Δημιουργήστε ένα κανάλι επικοινωνίας και βεβαιωθείτε ότι η εργασία του καθενός είναι ορατή από τον οποιονδήποτε προκειμένου να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησης.
Είναι επιτακτική ανάγκη να μη διαταράσσετε αυτή τη λειτουργία. Οφείλετε να εξοικειωθείτε με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες συναλλαγών και να επιβλέπετε τη δραστηριότητά τους ανά πάσα στιγμή. Οι ευκολίες που παρέχονται είναι μεγάλες και θα σας βοηθήσουν στο να μην ξοδεύετε άσκοπα χρόνο και κόπο, εν μέσω πανδημίας.
Η Eurobank προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες e-Βanking, για την πραγματοποίηση των συναλλαγών σας. Αν έχετε δε ηλεκτρονικό κατάστημα, τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα, καθώς υπάρχει η υπηρεσία IRIS, η οποία ενεργοποιείται αυτόματα με τους κωδικούς του e-Βanking σας, για να διευκολύνει τόσο τις αγορές των πελατών σας, όσο και τις δικές σας εταιρικές αγορές. Αν δεν έχετε ηλεκτρονικό κατάστημα, είναι μια καλή ευκαιρία να επενδύσετε στη δημιουργία του, για να διατηρήσετε την πελατεία σας. Μην ξεχνάτε την Alibaba, και τον Jack Ma, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο δαιμόνιους επιχειρηματίες παγκοσμίως!
 

Πηγή: Advertorial