Για πρώτη φορά στην Ιστορία της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, ορίστηκαν εκλογές για το Σάββατο. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί του Σαββάτου, ενώ η καταμέτρηση αρχίζει την Κυριακή. Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις αυτές οι εκλογές ενδέχεται να κάνουν την ανατροπή του πολιτικού στάτους κβο στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Πρώτο κόμμα, με ποσοστό 25%, αναδεικνύουν το Σιν Φέιν, για πρώτη φορά στα 100 χρόνια Ανεξαρτησίας. Τα δύο παραδοσιακά κόμματα, δηλαδή το Φιάνα Φέιλ και το και Φίνα Γκάελ του έως σήμερα Πρωθυπουργού Λίο Βαράτκαρ, τα οποία όλα αυτά τα χρόνια μοιράζονται τη  εξουσία, έρχονται δεύτερο και τρίτο με 23% και 20% αντιστοίχως.

Το Σιν Φέιν, πολιτικός βραχίονας του τρομοκρατικού ΙΡΑ μέχρι την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής το 1997, δεν έχει αλλάξει την φυσιογνωμία του. Παρά την αλλαγή φρουράς στη ηγεσία του, με την τοποθέτηση της Μαριλού ΜακΝτόναλντ να αντικαθιστά τον Τζέρι Ανταμς στην Προεδρία, το Σιν Φέιν παραμένει στον χώρο της λαικιστικής Αριστεράς. Υπόσχεται να ρίξει δισεκατομμύρια ευρώ στο σύστημα υγείας και την κοινωνική στέγαση, να φορολογήσει τον πλούτο και τις πολυεθνικές που έχουν βρει φιλόξενο καταφύγιο στη χώρα, με φορολογικό συντελεστή των ξένων εταιριών έως και 1%.

"Όχι" σε συμμαχία από τα παραδοσιακά κόμματα

Με βάση τις δημοσκοπήσεις το πρόγραμμα του Σιν Φέιν προσελκύει τους κάτω των 45 σε ηλικία ψηφοφόρους. Αν επιμείνουν στην επιλογή τους, η χώρα θα αλλάξει σελίδα. Θα το κἀνουν; Είναι ἐνα ερώτημα που θα απαντηθεί μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος. Αν πάντως οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, η Ιρλανδία θα μπεί σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητος, μετά τις επίμονες δηλώσεις των δύο άλλων κομμάτων,  ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν με το Σιν Φέιν στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

 
Πηγή: DW - Μαρία Καστριανάκη, Λονδίνο
 

Πηγή: skai.gr