Ραντεβού εκ νέου αύριο Τρίτη στις 7 το απόγευμα δίνουν τα κόμματα για την ψήφο των αποδήμων από τον τόπο κατοικίας, σε νέα συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, μετά τη σημερινή 2,5 ωρών συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ υπάρχει γενικότερη σύγκλιση, η συζήτηση αρκετές φορές κινήθηκε σε υψηλούς τόνους. Το επίδικο, όπως όλα δείχνουν, είναι το πώς θα πιστοποιείται η παραμονή ως 30 χρόνια στο εξωτερικό, προκειμένου κάποιος να έχει το δικαίωμα ψήφου από τον τόπο κατοικίας του.  Η αυριανή Διακομματική καλείται να υπερβεί αυτόν τον σκόπελο, προκειμένου να υπάρξει τελική συμφωνία, με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο να επιχειρεί να συγκεράσει τις θέσεις των κομμάτων.

Το ΚΚΕ, πάντως, επιμένει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις διακεκηρυγμένες κόκκινες γραμμές του στη συνάντηση Μητσοτάκη - Κουτσούμπα, με το ενδεχόμενο συναίνεσης πάντως να παραμένει ανοιχτό. Άλλωστε, η ψήφος του ΚΚΕ είναι το βασικό επίδικο προκειμένου να βρεθούν οι απαιτούμενες 200 ψήφοι, με δεδομένη την συμφωνία ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνικής Λύσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπεφρασμενος στόχος της κυβέρνησης, ώστε να βρεθεί λύση και να ψηφιστεί από 200 βουλευτές το σχετικό νομοσχέδιο, παραμένει πάντα επί τάπητος. Βεβαίως, το μείζον παραμένει, σύμφωνα με πληροφορίες από το εσωτερικό της συνεδρίασης, πώς θα πιστοποιείται η ώς και 30ετής παραμονή των ψηφοφόρων στις χώρες του εξωτερικού, με δεδομένες τις αδυναμίες του ελληνικού κράτους να καταγράψει πότε κάποιος φεύγει από τη χώρα. Υπό αυτό το πρίσμα, τα κόμματα καλούνται να βρουν τη χρυσή τομή και να καταθέσουν προτάσεις για την πιστοποίηση της απουσίας των εκλογέων στο εξωτερικό με έναν τρόπο που θα είναι λειτουργικός και εφαρμόσιμο στην πραγματικότητα. Άλλωστε ο χρόνος πιέζει, με δεδομένο ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, με την κυβέρνηση να υπογραμμίζει ότι η προσθήκη παραγράφου στο άρθρο 54 είναι στο τραπέζι.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις