Νόμος του βρετανικού κράτους γίνεται σήμερα η αξίωση της αντιπολίτευσης για υποβολή αιτήματος για νέα τρίμηνη παράταση στη διαδικασία του Brexit.

Μετά από την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Βουλή των Λόρδων, αναμένεται η τυπική βασιλική έγκριση. Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και σύμβουλοί του επιμένουν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί νέα αναβολή του Brexit.

Εν μέσω προειδοποιήσεων ότι αν ο πρωθυπουργός αγνοήσει το νόμο η υπόθεση θα οδηγηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο με την πιθανότητα φυλάκισης του κ. Τζόνσον να είναι υπαρκτή, η Daily Telegraph αποκαλύπτει το σχέδιο που φέρεται να εξετάζει η Ντάουνινγκ Στριτ για τις επόμενες κινήσεις της.

Το σχέδιο προβλέπει ότι σε περίπτωση που δεν έχει προκύψει συμφωνία για το Brexit έως τις 19 Οκτωβρίου ναι μεν ο Μπόρις Τζόνσον θα απευθύνει στον Ντόναλντ Τουσκ την επιστολή με το αίτημα για αναβολή, όπως ορίζει ο νέος νόμος, αλλά θα τη συνοδεύει με μία δεύτερη επιστολή η οποία θα εξηγεί ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί την αναβολή και ότι δε σκοπεύει να την
αξιοποιήσει για κάποιον συγκεκριμένο λόγο.

Η Telegraph αναφέρει ότι το σχέδιο αυτό συνάδει με τις δηλώσεις που έκαναν την Κυριακή υπουργοί της κυβέρνησης Τζόνσον ότι ασφαλώς ο νόμος θα γίνει σεβαστός, αλλά θα εξεταστούν τα όριά του ώστε η κυβέρνηση να αποφύγει την αθέτηση της υπόσχεσής της για Brexit στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία.

Πάντως οι Times γράφουν στο κύριο θέμα τους επικαλούμενοι μετριοπαθή υπουργό ότι κατ' ιδίαν ο Μπόρις Τζόνσον έχει καθησυχάσει μέλη της κυβέρνησής του πως αν υποχρεωθεί από το δικαστήριο, θα αποδεχθεί την τρίμηνη αναβολή του Brexit.

Εντός της ημέρας, εξάλλου, ο κ. Τζόνσον θα επαναφέρει προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων την πρόταση για πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, η οποία απαιτεί τη συναίνεση των 2/3 των βουλευτών.

Το πρωί ο πρωθυπουργός επισκέπτεται το Δουβλίνο για συνομιλίες επί του Brexit με τον Ιρλανδό ομόλογό του Λίο Βαράντκαρ, ο οποίος πάντως την Κυριακή είπε ότι δεν αναμένει κάποια πρόοδο στην προσπάθεια επίλυσης της διαφωνίας με το Λονδίνο για το θέμα των συνόρων.

Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις