Στις 7 το βράδυ, τοπική ώρα, θα διεξαχθεί η αποψινή (Τετάρτη) ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων με τους βουλευτές να καλούνται να απορρίψουν την έξοδο από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου χωρίς συμφωνία.

Η κυβερνητική πρόταση που εισάγει την ψηφοφορία, ωστόσο, προσθέτει ότι το ‘no deal’ θα παραμείνει η πιθανή κατάληξη της διαδικασίας του Brexit εφόσον δεν επικυρωθεί κάποια συμφωνία για την έξοδο από την ΕΕ.

Η διατήρηση του ‘no deal’ στο τραπέζι από την κυβέρνηση, ακόμα και αν οι βουλευτές το απορρίψουν απόψε, έχει προκαλέσει την οργή Remainers βουλευτών, που καταλογίζουν μεταξύ άλλων στην πρωθυπουργό Μέι πρόθεση να επαναφέρει στη Βουλή την ήδη απορριφθείσα δύο φορές συμφωνία του Brexit.

Ήδη ενόψει της σημερινής συνεδρίασης έχει κατατεθεί τροπολογία με ευρεία διακομματική στήριξη που ορίζει πως απόρριψη του άτακτου Brexit απόψε θα σημαίνει οριστική απόρριψη αυτού του σεναρίου.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε χθες ότι δε θα θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, επιτρέποντας σε υπουργούς και βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Και αυτή η κίνησή της έχει προκαλέσει εκατέρωθεν αντιδράσεις και σχόλια περί πλήρους απώλειας του ελέγχου τόσο του υπουργικού συμβουλίου όσο και της κοινοβουλευτικής της ομάδας.

Αναμένεται πάντως να δώσει εντολή στους Συντηρητικούς βουλευτές να απορρίψουν την προαναφερθείσα τροπολογία που αφαιρεί από το τραπέζι ενδεχόμενο άτακτο Brexit.

Οι Brexiteers βουλευτές από την πλευρά τους έχουν καταθέσει τροπολογία που τάσσεται υπέρ μιας μεταβατικής περιόδου μετά από την 29η Μαρτίου, με σκοπό την προετοιμασία ενός «ελεγχόμενου no deal».

Σε περίπτωση που όπως αναμένεται οι βουλευτές θα καταψηφίσουν απόψε το Brexit χωρίς συμφωνία, αύριο θα κληθούν να ψηφίσουν επί πρότασης για παράταση της διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ.

Αναμένεται επίσης να κατατεθεί μια σειρά τροπολογιών που θα αφορούν από διάφορες εκδοχές ενός πιο μαλακού Brexit ή ένα δεύτερο δημοψήφισμα έως το ενδεχόμενο ενδεικτικών ψηφοφοριών για να διακριβωθεί η βούληση της πλειοψηφίας των βουλευτών.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο