Πολιτικές διαστάσεις παίρνει, στην τελική ευθεία για τις γερμανικές εκλογές, το δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel σύμφωνα με το οποίο η Bundesbank αναμένει ότι [η Ελλάδα] θα χρειαστεί μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βοήθεια στις αρχές του 2014.

Τα κόμματα
της αντιπολίτευσης στη Γερμανία κατηγόρησαν την Κυριακή την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ότι λέει ψέματα πριν από τις εκλογές, που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα, για τον κίνδυνο μιας νέας "διάσωσης" (bailout) της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το Spiegel, εσωτερικό έγγραφο που εκπόνησε η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας αναφέρει πως η Ευρώπη "θα συμφωνήσει σίγουρα σε ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας" το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Η Bundesbank, που αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, περιέγραψε επίσης τους κινδύνους που συνδέονται με το υφιστάμενο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα ως "εξαιρετικά υψηλούς", σύμφωνα με το δημοσίευμα, και είπε πως η έγκριση τον περασμένο μήνα της δόσης ύψους 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Αθήνα είχε "πολιτικά κίνητρα".

Η Μέρκελ ρίχνει στάχτη στα μάτια των ψηφοφόρων
Πολιτικοί της αντιπολίτευσης σχολίασαν το δημοσίευμα, με τον Σοσιαλδημοκράτη ειδικό σε θέματα προϋπολογισμού Κάρστεν Σνάιντερ να κατηγορεί τη Μέρκελ ότι λέει ψέματα στους απλούς Γερμανούς επειδή φοβάται απώλεια ψήφων.

"Θα υπάρξει μια ανώμαλη προσγείωση μετά τις εκλογές", ανέφερε ο Σνάιντερ. "Αμφισβητώντας την ανάγκη για επιπρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα, η καγκελάριος ψεύδεται στο λαό πριν από τις εκλογές" πρόσθεσε.

Ο Μπερντ Λούκε, επικεφαλής ενός νέου κόμματος που τάσσεται κατά του ευρώ και αποκαλείται "Εναλλακτική για τη Γερμανία", κατηγόρησε την κεντροδεξιά κυβέρνηση της Μέρκελ πως "ρίχνει στάχτη στα μάτια" των ψηφοφόρων αρνούμενη να παραδεχθεί την αλήθεια όσον αφορά την Ελλάδα πριν από τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.

Το υπουργείο Οικονομικών
αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει το επίμαχο δημοσίευμα.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Newsdesk ΣΚΑΪ