Χιλή: Παράταση στο lockdown για 4η εβδομάδα στο Σαντιάγο

Οι υγειονομικές αρχές της Χιλής ανακοίνωσαν την Τετάρτη την παράταση για τέταρτη εβδομάδα των μέτρων περιορισμού στο Σαντιάγο για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, την ημέρα που κατέγραψαν νέο θλιβερό ρεκόρ θανάτων.

Μετά τον εντοπισμό του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 την 3η Μαρτίου, στη λατινοαμερικάνικη χώρα των 18 εκατομμυρίων έχουν προσβληθεί 113.628 άνθρωποι και 1.275 εξ αυτών έχουν υποκύψει από τον COVID-19.

Μόνο τις προηγούμενες 24 ώρες, καταγράφηκαν 87 θάνατοι και 4.942 μολύνσεις, νέα θλιβερά ρεκόρ που κατέρριψαν αυτά που είχαν καταγραφεί μόλις μία ημέρα νωρίτερα.

Ο υπουργός Υγείας Χάιμε Μάνιαλιτς πάντως διευκρίνισε ότι οι υψηλότεροι αριθμοί οφείλονται στη νέα μέθοδο καταμέτρησης, στο γεγονός ότι στα επιβεβαιωμένα κρούσματα συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των ιολογικών αναλύσεων PCR (αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης), χωρίς να αναμένονται τα οριστικά.

Ο Μάνιαλιτς πρόσθεσε πως τα μέτρα περιορισμού, που τέθηκαν σε ισχύ τη 15η Μαΐου στην πρωτεύουσα των 7 εκατομμυρίων κατοίκων, παρατείνονται ως τη 12η Ιουνίου.

Ο υπουργός στηλίτευσε το γεγονός ότι το lockdown δεν μείωσε τις μετακινήσεις στην πρωτεύουσα της Χιλής παρά μόλις κατά 30%, καθώς καταγράφονται πολλές παραβιάσεις των μέτρων.

«Έχουμε πολλές παραβιάσεις. Για να είναι αποτελεσματικός ο περιορισμός, πρέπει οι μετακινήσεις να μειωθούν κατά τουλάχιστον 50%», επέμεινε ο υπουργός, ο οποίος απαίτησε ο πληθυσμός να μειώσει στον μέγιστο βαθμό τις εξόδους για να μειωθούν οι μολύνσεις, καθώς οι υπηρεσίες υγείας συνεχίζουν να βρίσκονται στα όρια του απόλυτου κορεσμού.

Στο Σαντιάγο, ο δείκτης πληρότητας των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) φθάνει το 97% και στην υπόλοιπη Χιλή βρίσκεται περί το 88%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ