Βρετανία: Πέντε περιστατικά θρόμβωσης σε εμβολιασμένους με έναν θάνατο

Βρετανία: Πέντε περιστατικά θρόμβωσης σε εμβολιασμένους με έναν θάνατο

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ένας Βρετανός έχει πεθάνει και άλλοι τέσσερις άνδρες πάσχουν από επικίνδυνη μορφή θρόμβωσης έχοντας κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων (MHRA).

Οι πέντε άνδρες ηλικίας από 19 έως 59 ετών υπέστησαν θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST) ενώ είχαν και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, χωρίς ωστόσο η MHRA να έχει στοιχεία ότι υπάρχει σύνδεση με το εμβόλιο.

Η ρυθμιστική αρχή, που ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν να κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο, τονίζοντας ότι η πιθανότητα εκδήλωσης θρόμβωσης μετά από τον εμβολιασμό είναι μόλις μία στο εκατομμύριο.

Ο επικεφαλής του τμήματος ασφαλείας εμβολίων της MHRA Δρ Φίλιπ Μπράιαν είπε ότι τα περιστατικά είναι παρόμοια με κάποια από αυτά που έχουν αναφερθεί στην ηπειρωτική Ευρώπη και έχουν οδηγήσει πολλές χώρες στην αναστολή χορήγησης του σκευάσματος.

«Αυτό που δε γνωρίζουμε είναι κατά πόσο αυτά τα περιστατικά έχουν προκληθεί από τα εμβόλια. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό, διότι αυτές οι ασθένειες συμβαίνουν φυσικά, έστω πολύ σπάνια. Η νόσος Covid συνδέεται με αυξημένη θνησιμότητα. Αμφότερα τα εμβόλια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά. Και δεν υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση αιτιατού με αυτό που είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο ιατρικό συμβάν», πρόσθεσε ο Δρ Μπράιαν.

Η MHRA κάλεσε τους εμβολιασθέντες που έχουν πονοκέφαλο επί τέσσερις ημέρες μετά από την ένεση να επικοινωνούν με γιατρό, όπως επίσης αν εμφανίσουν μώλωπα σε άλλο σημείο από εκεί που έγινε η ένεση.