Βρετανία: Παραδοχή Τζόνσον για έλλειψη διαγνωστικών τεστ στην αρχή της πανδημίας

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
 

Η ποσότητα των διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό που το Ηνωμένο Βασίλειο είχε τη δυνατότητα να διενεργεί στην αρχή της πανδημίας ήταν χαμηλότερη της ζήτησης, παραδέχθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Κατά την πρώτη εμφάνισή του στη Βουλή των Κοινοτήτων εδώ και έξι εβδομάδες, κατά τις οποίες μεσολάβησε η περιπέτεια της υγείας του, ο κ. Τζόνσον ρωτήθηκε από το νέο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ γιατί η κυβέρνηση παράτησε στα μέσα Μαρτίου το πρόγραμμα διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων στην κοινότητα.

Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η δυνατότητα για διαγνωστικά τεστ «δεν ήταν χρήσιμη ή σχετική», κάτι που έχει αλλάξει τώρα με τη δυνατότητα για διενέργεια περίπου 100.000 τεστ την ημέρα και ιχνηλάτησης των επαφών των επιβεβαιωμένων φορέων.

«Εν συντομία, είναι ευκολότερο να το κάνουμε τώρα που η χώρα είναι στην έξοδο (από την κορύφωσης της πανδημίας). Αλλά οι περισσότεροι με κοινή λογική μπορούν να δουν τις ιδιαίτερες δυσκολίες που είχαμε εκείνη την περίοδο», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας στην ουσία την παραδοχή στην οποία για πρώτη φορά προέβησαν ρητώς χθες οι ανώτεροι επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς και Δρ Τζένι Χάρις.

Ο Μπόρις Τζόνσον έθεσε επίσης έναν νέο στόχο, τη διενέργεια 200.000 διαγνωστικών τεστ την ημέρα έως το τέλος του μήνα.

Ο κ. Στάρμερ επισήμανε παράλληλα ότι πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τους περισσότερους καταγεγραμμένους θανάτους από τον κορωνοϊό στην Ευρώπη και ρώτησε τον πρωθυπουργό «πως στο καλό φτάσαμε εδώ;»

Ο κ. Τζόνσον απάντησε ότι ενώ κάθε θάνατος είναι μια τραγωδία, οι διεθνείς συγκρίσεις δεν μπορούν να είναι ακριβείς αυτή τη στιγμή λόγω διαφορετικών μεθόδων καταμέτρησης των θυμάτων.

Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει χρόνος για να εξεταστεί τι πήγε στραβά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συναινέσει στο αίτημα που ήδη διατυπώνεται για μια ανοιχτή δημόσια έρευνα για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στην πανδημία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε εξάλλου ότι την Κυριακή θα παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμών των μετακινήσεων. Αποκάλυψε μάλιστα ότι κάποια από αυτά τα μέτρα θέλει να ισχύσουν από τη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία θα ενημερώσει και τους βουλευτές.