Βρετανία: Νέα στοιχεία για θανάτους από τον κορωνοϊό στο σπίτι

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο πέθαναν χωρίς να νοσηλευτούν στο διάστημα έως τις 20 Μαρτίου, όπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS).

Αυτοί οι 40 θάνατοι δεν συμπεριλαμβάνονται στα ημερήσια επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας. Η διαφορά προκύπτει από το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας παραθέτει κάθε μέρα μόνο τον αριθμό των νεκρών από τον κορωνοϊό που βρίσκονταν σε νοσοκομείο.

Από σήμερα και κάθε Τρίτη το ONS θα δίνει στη δημοσιότητα τα καταγεγραμμένα στοιχεία για τους θανάτους στην Αγγλία και στην Ουαλία για τους οποίους ο Covid-19 είναι η καθοριστική ή συμβάλλουσα αιτία.

Για το διάστημα έως τις 20 Μαρτίου τα πιστοποιητικά θανάτου που αναφέρονταν σε Covid-19 ήταν 210. Αντίθετα, στην ημερήσια καταγραφή θανάτων από τον κορωνοϊό του Υπουργείου Υγείας ο αντίστοιχος αριθμός στις 20 Μαρτίου ήταν 170.

Επίσης, ενώ τα στοιχεία του υπουργείου καλύπτουν ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, τα στοιχεία από το ONS δεν καλύπτουν τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα το βρετανικό Υπουργείο Υγείας, μέχρι τις 5 το απόγευμα της Κυριακής 1.408 ασθενείς του κορωνοϊού είχαν χάσει τη ζωή τους. Μεταγενέστερα στοιχεία από τις κατά τόπους υγειονομικές αρχές ανέβασαν τον αριθμό αυτό στα 1.415 θύματα.