Βρετανία - Κορωνοϊός: Ακόμα 269 θάνατοι - Διχάζει το μήνυμα «Μείνετε σε εγρήγορση»

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
 

Κατά 269 αυξήθηκε ο αριθμός των θυμάτων του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά το 24ωρο έως τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου, φτάνοντας συνολικά τους 31.855.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονταν έως τις 9 το πρωί της Κυριακής σε 219.183, έχοντας αυξηθεί κατά 3.923 το 24ωρο έως τις 9 το πρωί της Κυριακής.

Συνολικά για τον κορωνοϊό έχουν εξεταστεί 1.334.770 πολίτες.

Λίγες ώρες πριν από το αποψινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το σχέδιο τροποποίησης των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, ο ίδιος επιβεβαίωσε μέσω Twitter πως το νέο κεντρικό μήνυμα που αντικαθιστά το επιτυχημένο σύνθημα «Μείνετε σπίτι - Προστατέψτε το NHS - Σώστε ζωές» είναι το «Μείνετε σε εγρήγορση - Ελέγξτε τον ιό - Σώστε ζωές».

Ο κ. Τζόνσον και κυβέρνηση συνόδευσαν το νέο σύνθημα «Μείνετε σε εγρήγορση» με πέντε επιμέρους επεξηγήσεις, ότι δηλαδή οι πολίτες θα πρέπει να μένουν σπίτι «όσο περισσότερο γίνεται», να εργάζονται από το σπίτι όταν είναι δυνατό, να περιορίσουν τις επαφές με άλλους ανθρώπους, αν βγαίνουν έξω να τηρούν αποστάσεις δύο μέτρων αν είναι δυνατό και να πλέουν τακτικά τα χέρια τους.

Το γεγονός ότι το σύνθημα χρειάζεται τόσες επεξηγήσεις, έχει σταθεί ήδη αφορμή για επικρίσεις κατά της κυβέρνησης πως αντικαθιστά το σαφές και ισχυρό μήνυμα «Μείνετε σπίτι» με ένα νέο σύνθημα που είναι αδύναμο και προκαλεί σύγχυση.

Η Πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον εμφανίστηκε κάθετα αντίθετη με το νέο σύνθημα της κεντρικής κυβέρνησης, τονίζοντας χαρακτηριστικά «δεν ξέρω τι σημαίνει 'μείνετε σε εγρήγορση'».

Όπως είπε, το νέο σύνθημα θα αφορά μόνο την Αγγλία, καθώς στη Σκωτία θα συνεχίσει να ισχύει το «Μείνετε σπίτι». Το ίδιο είπαν και οι ηγέτες των τοπικών κυβερνήσεων σε Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία, Μαρκ Ντρέικφορντ και Αρλίν Φόστερ, αντίστοιχα.

Πηγή: skai.gr