Κλείσιμο

Βρετανία: Ένας στους πέντε Λονδρέζους φέρεται να έχει προσβληθεί από κορωνοϊό!

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Σχεδόν ένας στους πέντε κατοίκους του Λονδίνου πιστεύεται ότι έχει αναπτύξει αντισώματα κατά του κορωνοϊού με βάση δειγματοληπτικούς ελέγχους, ανακοίνωσε ο Βρετανός Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Κατά την καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο κ. Χάνκοκ είπε ότι από τους ελέγχους αυτούς έχει προκύψει πως το 17% των Λονδρέζων έχει τα αντισώματα, δηλαδή πιθανότατα έχει προσβληθεί κάποια στιγμή από τον νέο κορωνοϊό. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 1,53 εκατομμύρια πολίτες.

Στην υπόλοιπη χώρα το αντίστοιχο ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο, συγκεκριμένα 5%, δηλαδή περίπου 2,85 εκατομμύρια άνθρωποι.

Νωρίτερα το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής είχε ανακοινώσει πως περίπου 137.000 πολίτες, περίπου το 0,25% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου, ήταν φορείς του ιού στο πρώτο μισό του Μαΐου.

Ο κ. Χάνκοκ ανακοίνωσε επίσης ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να διατίθενται 10 εκατομμύρια τεστ αντισωμάτων των εταιρειών Roche και Abbott, με προτεραιότητα δτο προσωπικό του εθνικού συστήματος υγείας NHS και των οίκων ευγηρίας.

Ο υπουργός τόνισε παρόλα αυτά ότι δεν είναι βέβαιο πως τα αντισώματα σε έναν οργανισμό εξασφαλίζουν ανοσία.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι δοκιμάζεται με θετικά αρχικά αποτελέσματα ένα νέο γρήγορο τεστ για την ανίχνευση του ιού που επιστρέφει αποτελέσματα εντός 20 λεπτών. Αναμένεται η ευρεία διανομή του εντός των επόμενων έξι εβδομάδων.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι εκτός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου μετανάστες εργαζόμενοι στο NHS θα απαλλαχθούν το συντομότερο δυνατό από τη χρέωση των εκατοντάδων λιρών που μέχρι τώρα υπέβαλαν με την αίτηση για απόκτηση βίζας.

Η απόφαση συνιστά αλλαγή στάσης από την κυβέρνηση. Μόλις χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε υπερασπιστεί τη χρέωση απαντώντας σε ερώτημα του ηγέτη των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ, αν και αναγνώρισε πως οφείλει τη ζωή του σε νοσηλευτές που καταβάλλουν τη χρέωση.

Πίεση προς την κυβέρνηση να αλλάξει στάση άσκησαν και πολλοί βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος.