Ασύλληπτο το ποσοστό θετικότητας στη Βόρεια Μακεδονία - Έφτασε 33%

Ανεξέλεγκτες καταστάσεις τείνει να λάβει η πανδημία του κορονοϊού στη Βόρεια Μακεδονία, με το υπουργείο Υγείας της χώρας να ανακοινώνει σήμερα 1.347 νέα κρούσματα σε 4.096 τεστ που διεξήχθησαν, κάτι που σημαίνει ότι ο δείκτης θετικότητας έφθασε στο άκρως ανησυχητικό 33% (ένας στους τρεις που υποβάλλονται σε τεστ βγαίνει "θετικός").

Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού είχε καταγραφεί στις 18 Νοεμβρίου 2020, όταν είχαν ανακοινωθεί 1.403 μολύνσεις.

Ακόμη, τις περασμένες 24 ώρες, 17 ασθενείς που είχαν νοσήσει από κορονοϊό έχασαν τη ζωή τους, με τον νεότερο να είναι ηλικίας μόλις 23 ετών.

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα, από την έναρξη της επιδημίας ανέρχεται στις 122.227, ενώ 3.545 άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από κορονοϊό κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου.

Η μικρή βαλκανική χώρα των μόλις δύο εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται αντιμέτωπη και με σοβαρή έλλειψη εμβολίων κατά της Covid 19. Η χώρα έχει προμηθευτεί μέχρι σήμερα 11.200 δόσεις εμβολίων (τις περισσότερες από τη Σερβία), οι οποίες δεν επαρκούν ούτε καν για τον εμβολιασμό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, από το οποίο ξεκίνησε η ανοσοποίηση του πληθυσμού.

Την ίδια στιγμή, στενάζουν τα νοσοκομεία της χώρας, καθώς αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας, συνολικά 1.427 ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς Covid -19. Συνεχίζουν να υπάρχουν περί τις 270 ελεύθερες κλίνες στα κέντρα Covid-19, κι΄αυτό διότι πολλές άλλες κλινικές νοσοκομείων (οφθαλμολογικές, νευρολογικές, γαστρεντερολογικές, ΟΡΛ κ.α) μετατρέπονται σε μονάδες Covid-19, προκειμένου να απελευθερωθούν κρεβάτια για τις ανάγκες ασθενών με κορονοϊό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ