Τσακρής στον ΣΚΑΪ: Νωρίς το άνοιγμα δημοτικών – νηπιαγωγείων στις 8 Ιανουαρίου

«Για τις 8 Ιανουαρίου πιθανόν να είναι λίγο νωρίς να ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία» επισήμανε στον ΣΚΑΪ το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων και καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ  Αθανάσιος Τσακρής. 

«Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία πραγματικά να πείσουν ότι είμαστε σε σημαντική κάμψη της επιδημίας… θα έλεγα μάλλον το πιθανότερο να ανοίξουν για τις 15 Ιανουαρίου να περιμένουμε μια εβδομάδα ακόμα, ώστε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση των διακοπών των γιορτών στην εξέλιξη της επιδημίας» εξήγησε ο καθηγητής. 

«Κυρίως πρώτα θα μπουν στο τραπέζι τα δημοτικά και νηπιαγωγεία, και στη συνέχεια να μπορέσει να γίνει μεγαλύτερο άνοιγμα σε όλες τις βαθμίδες αν εξελιχθούν όλα όπως το περιμένουμε. Στη συνεχεία το λιανεμπόριο θα μπορούσε να συζητηθεί , εφόσον τα πράγματα το επιτρέψουν» διευκρίνισε ο κ. Τσάκρης.

«Η εκτίμηση είναι ότι η κινητικότητα είναι ούτως η άλλως επιβαρυμένη, και θεωρώ ότι το άνοιγμα σχολείων δεν θα επηρεάσει την κινητικότητα στη χώρα μας» σημείωσε ο καθηγητής. 

«Με τα σημερινά δεδομένα, και με δεδομένο ότι θα έχουμε κι αλλά εμβόλια μέχρι το καλοκαίρι, θα έχουμε μεγάλο ποσοστό πληθυσμού εμβολιασμένο που θα επιτρέπει μεγάλη ανάσα με περιορισμό των πιο αυστηρών μέτρων» τόνισε. 

Όπως επισήμανε πάντως είναι «κάλο κάποια μέτρα να συνεχίσουν να υπάρχουν γενικότερα, αυτό έχει δείξει η εμπειρία μας που θα μας βοηθήσει και στη διαχείριση άλλων λοιμώξεων». «Σε πολύ μεγάλο ποσοστό ακλουθήσαμε τα μέτρα, οι συγκεντρώσεις έγιναν σε οικογενειακό περιβάλλον» δήλωσε. 

Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε ότι θα είναι μικρή η επιβάρυνση τον επόμενο μήνα, τουλάχιστον από πλευράς συγκεντρώσεων, αλλά είναι κι άλλες μεταβλητές που μπορούν να την επηρεάσουν. «Πιστεύω μια μικρή έξαρση μετά τον Ιανουάριο μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά, η επιδημία έχει κάμψη, ο ρυθμός αναπαραγωγής είναι επίσης μειωμένος σε όλες τις περιφέρειες παρά τον μικρότερο αριθμό των τεστ. Αν συνεχίσουμε έτσι τις επόμενες εβδομάδες θα είναι δυνατό ένα σχετικό άνοιγμα κοινωνίας και της οικονομίας» υπογράμμισε ο κ. Τσακρής. 
 

Πηγή: skai.gr