Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στην σημερινή ενημέρωση υπογράμμισε ότι ο EMA ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca για τις ηλικίες άνω των 64 ετών ενώ σημείωσε ότι τα στοιχεία που υπάρχουν για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου μας κάνει να πιστεύουμε πως και για αυτές τις ομάδες (τους άνω των 65) θα είναι αποτελεσματικό. Τόνισε πως η σύσταση της εθνικής επιτροπής είναι ο εμβολιασμός με εμβόλια της AstraZeneca για άτομα ηλικίας 18 μέχρι και 64 ετών.

Παράλληλα, ανέφερε πως το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης είναι 12 εβδομάδες εξηγώντας πως οι μελέτες έχουν δείξει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca, τόσο υψηλότερο είναι το επίπεδο των αντισωμάτων που επιτυγχάνονται με τον εμβολιασμό.

«Το εμβόλιο είναι ασφαλές, ανοσογόνο και είναι αποτελεσματικό. Προστατεύει τους εμβολιαζόμενους από ήπια νόσο» ανέφερε μεταξύ άλλων ενώ υπογράμμισε πως αναμένονται νεότερα δεδομένα σχετικά με τη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Η κυρία Θεοδωρίδου χαρακτήρισε ελπιδοφόρα τα στοιχεία του εμβολιασμού στο Ισραήλ ενώ σχετικά με την παραπληροφόρηση για τη γονιμότητα και το εμβόλιο ανέφερε πως τεκμηριωμένες μελέτες αποδεικνύουν ότι η γονιμότητα δεν επηρεάζεται ούτε από το εμβόλιο το ίδιο, ούτε από τα αντισώματα που δημιουργεί. Σημείωσε πως σε πολλές γυναίκες νεαρής ηλικίας, μεταξύ των οποίων και νοσηλεύτριες δημιουργούσε δεύτερες σκέψεις σε σχέση με τον εμβολιασμό.

Ολοκληρώνοντας, η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού σημείωσε πως αποτελεί γεγονός ότι βιώνουμε παράλληλα δύο επιδημίες. «Την επιδημία του Covid-19 και την επιδημία της υπερπληροφόρησης. Και οι δύο δημιουργούν φόβους άγχος ανασφάλεια». Για την πρώτη θα χρειαστούν οι εμβολιασμοί προκειμένου να την αντιμετωπίσουμε. Για τη δεύτερη όμως ίσως θα πρέπει να θυμηθούμε και να εφαρμόσουμε όλοι το παν μέτρον άριστον, τόνισε η ίδια.
 

 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις