Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός των παιδιών δεν θα είναι υποχρεωτικός-Τι είπε για εγκύους

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου, ξεκίνησε λέγοντας πως οι γνωσεις για τα εμβολια και τη νοσο έχουν αυξηθει εντυπωσιακα.

Στάθηκε στο γεγονός ότι περισσότερο από το 90% των ασθενών στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, είναι ανεμβολίαστο, ενώ διαπειστώνεται απροθυμία εμβολιασμου σε ηλικίες άνω των 60.«Αποτελεί προταιρετότητα ο εμβολιασμός όσων έχουν κληθεί αλλά δεν έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα.Δεν υπάρχει δικαιολογία για την απροθυμία εμβολιασμού και την μετάθεση της προσοχής στους άλλους.Όλοι μας μπορούμε να συμβάλλουμε στο να πείσουμε κάποιον να εμβολιαστεί. Η εθνική επιτροπή θα μελετήσει τα θέματα και θα εκτιμήσει τους παράγοντες», σημείωσε.

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι ο ενδεχόμενος  μελλοντικά εμβολιασμός των παιδιών δεν θα είναι υποχρεωτικός όυτε θα γίνει αφορμή για διακρίσεις στον εκπαιδευτικό τομέα. Ο πρωταρχικός στόχος είναι ο εμβολιασμός των ενηλίκων και υπογράμμισε πως «εκεί έχουμε ακόμα δουλειά».

Στη συνέχεια στάθηκε στο ζήτημα του εμβολιασμού των εγκύων. Έκανε σύσταση να  εμβολιάζονται οι έγκυες με υψηλό κίνδυνο έκθεσης όπως νοσηλεύτριες, οι έγκυες με συννοσηρότητα (διαβήτη,παχυσαρκία) καθώς και όλες οι έγκυες αφού ενημερωθούν σωστά και πάρουν τη συμβούλη του γυναικολόγου τους. Ανέφερε πως: «Μικρός αριθμός περιπτώσεων έχει δείξει πως η νόσος της εγκύου με Covid-19 προκαλεί βλάβες σημαντικές στον πλακούντα την «πλακουντίτιδα covid», με αποτέλεσμα δυσάρεστες επιπτώσεις στο έμβρυο . Η μετάδοση του ιού από την μητέρα στο έμβρυο είναι εξαιρετικά σπάνια, ενώ ο κίνδυνος πρόκλησης συγγενών ανωμαλιών δεν είναι υψηλός.»

Τέλος, συγχαρητήτηρια έδωσε στις μικρές περιοχές της χώρας για την άριστη εμβολιαστική τους συμπεριφορά, ενώ όπως τόνισε στηρίζουν την αισιοδοξία για το μέλλον.

Πηγή: skai.gr