Θεοδωρίδου: Κίνδυνος επανεμφάνισης επιδημικών εξάρσεων από μείωση εμβολιασμών σε άλλα νοσήματα

Τα κενά σε εμβολιασμούς για άλλα λοιμώδη νοσήματα μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για επανεμφάνιση επιδημικών εξάρσεων άλλων λοιμωδών νοσημάτων προειδοποίησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα.

“Την περίοδο της επιδημίας του COVID επηρεάστηκε η προληπτική ιατρική, ειδικά στους εμβολιασμούς. Εκτός από τον εμβολιασμό κατά του COVID υπάρχουν εμβόλια που πρέπει να γίνονται σε ενηλίκους και παιδιά. Έχει παρατηρηθεί ότι κατά την περίοδο της πανδημίας, ίσως και γιατί οι μετακινήσεις είναι περιορισμένες, ίσως γιατί υπάρχει και μια ασάφεια σχετικά με τους εμβολιασμούς για άλλα λοιμώδη νοσήματα (γρίπη, πνευμονιόκοκκος κλπ)  τα εμβόλια πρέπει να γίνονται, και να μην παραμελούνται” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως επισήμανε, με βάση τη σύσταση τα συμβατικά εμβόλια για τα άλλα λοιμώδη νοσήματα θα πρέπει να γίνονται 14 μέρες πριν ή 14 μέρες μετά τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό. “Και στην περίπτωση ακόμη που κάποιο άτομο είναι στην περίοδο της επώασης η ασυμπτωματικός, τα εμβόλια αυτά δεν είναι αναποτελεσματικά, και δεν έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες” δήλωσε. Οι ενήλικες να κάνουν τα εμβόλια που τους έχει συστήσει ο γιατρός τους και να τα κάνουν ανάλογα με το χρονοδιάγραμμα πρόσθεσε. 

Εμβόλια κατά COVID και παιδιά

Για τα παιδιά, διευκρίνισε η κ. Θεοδωρίδου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε εκδώσει οδηγίες για να γίνονται τα εμβόλια για να μη δημιουργούνται κενά με την τήρηση των κανόνων ασφάλειας. 

Όσον αφορά το MRNA εμβόλιο της PFIZER, εξήγησε ότι έχει αδειοδοτηθεί και για άτομα ηλικίας άνω 16 ετών. Για τις περιπτώσεις που οι έφηβοι έχουν αυξημένο κίνδυνο μπορούν να εμβολιαστούν με αυτό το εμβόλιο. “Για τα παιδιά χωρίς προβλήματα υγείας, ή για μικρότερες ηλικίες, γίνονται μελέτες με παιδιά ηλικίας από 12 ετών. Ο χρόνος που θα μπει, εάν μπει, το εμβόλιο του κορωνοϊού στα παιδιά δεν είναι στο άμεσο μέλλον, οπωσδήποτε θα χρειαστεί μεγάλη μελέτη και επιστημονική τεκμηρίωση των λόγων που θα εφαρμοστεί το εμβόλιο στην παιδική ηλικία” ξεκαθάρισε.  

"Η εκρίζωση του κορωνοϊού είναι κάτι το ανέφικτο, όμως μπορεί ο κορωνοϊός να συμβιώσει μαζί μας ειρηνικά, χωρίς να μας απειλεί, και αυτό θα επιτευχθεί από τη φυσική νόσηση και τον εμβολισμό" ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Πηγή: skai.gr