Θεμιστοκλέους: Ασφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca – Χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών - Διεύρυνση ωραρίου

Τα εμβόλια της AstraZeneca είναι ασφαλές και οι κίνδυνοι που υπάρχουν από το εμβόλιο είναι εξαιρετικά χαμηλοί, διαβεβαίωσε o Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Έχουμε κάνει και στη χώρα μας πάνω από 2,5 εκατ. εμβολιασμούς με ελάχιστα συμβάντα δήλωσε γενικά για τα εμβόλια.

Ειδικά για το εμβόλιο της AstraZeneca αποσαφήνισε ότι στη χώρα μας έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 440.000 Έλληνες, ενώ σε Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο περισσότεροι από 50 εκατ. πολίτες για τους οποίους έχουν αναφερθεί ελάχιστα συμβάντα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με τα συντριπτικά στοιχεία νόσησης από τον κορωνοϊό όσον αφορά και τη νοσηρότηα και τη θνητότητα ή ακόμα και την πιθανότητα θρομβώσεων.

Ο κ. Θεμιστοκλέους έκανε λόγο για ξεκάθαρη τοποθέτηση τόσο του ΕΜΑ όσο και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σε σχέση με τα οφέλη.

"Για να μπορέσουμε πετύχουμε το τείχος ανοσίας εντός καλοκαιριού δημιουργούμε δεύτερη γραμμή εμβολιασμού που αφορά νεαρότερες ηλικιακές ομάδες και συγκεκριμένα την ηλικιακή ομάδα 30 – 39 για όσους θέλουν να εμβολιαστούν νωρίτερα του προγραμματισμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Η σχετική πλατφόρμα της ομάδας αυτής θα ανοίξει τη Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου". Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις ομάδες 40 – 44 και 45 – 49 θα γίνει στη συνέχεια, και θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις προσεχείς μέρες τόνισε ο ΓΓ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
 
Οι εμβολιασμοί το Μάιο θα ανοίξουν στις 4 του μήνα, και η δυναμικότητα του συστήματος θα ξεπεράσει τα 2,5 εκατ. Το ωράριο των εμβολιαστικών κέντρων επεκτείνεται έως στις 10 το βράδυ, και ανάλογα με τις παραδόσεις των εμβολίων θα ξεκινήσει και η επταήμερη λειτουργία. Παράλληλα, το Μάιο θα υπάρχουν 1.471 εμβολιαστικά κέντρα, και ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί καθώς θα προστεθούν δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα. 
 

 

Πηγή: skai.gr