Στα όριά τους οι γιατροί του ΕΣΥ -Συρίγος: Δίκαιο να ζητάμε και από ιδιώτες να κάνουν κάτι

Στην «κόκκινη γραμμή» εξουθένωσης, με τη σωματική καταπόνηση από τις πολλές εφημερίες και τις συνεχείς βάρδιες να φέρνει ψυχική εξόντωση και εντάσεις, και κυρίως χωρίς ορατή διέξοδο από αυτή την πρωτοφανή κρίση, βρίσκονται γιατροί και νοσηλευτές νοσοκομείων της Αττικής –και όχι μόνο–, που ειδικά τις τελευταίες ημέρες αντιμετωπίζουν συνθήκες της πιο σκληρής μάχης κατά της πανδημίας. Το προσωπικό του ΕΣΥ βιώνει στο έπακρο τη μη κανονικότητα αυτής της κρίσης. Να καλούνται, δηλαδή, να εφημερεύουν σε κλινικές COVID γιατροί κάθε ειδικότητας, ουρολόγοι, γαστρεντερολόγοι, δερματολόγοι, αφού παθολόγοι και πνευμονολόγοι δεν επαρκούν. 

Από αυτούς που στωικά αντιμετωπίζουν την πίεση επεκτείνοντας τα όρια της αντοχής τους για «μερικούς μήνες ακόμα» και έχουν βάλει ένα προσωπικό lockdown απέναντι στους δικούς τους υπό τον φόβο μετάδοσης του ιού, μέχρι αυτούς που σκέφτονται ακόμα και να εγκαταλείψουν το επάγγελμα, το σίγουρο είναι ότι όλοι χρειάζονται ξεκούραση και δεν την έχουν. Το υπουργείο Υγείας ζήτησε τη βοήθεια ιδιωτών παθολόγων και πνευμονολόγων για να συμβάλουν σε αυτή τη μάχη. Οπως μάλιστα τονίζει στην «Καθημερινή» ο καθηγητής Παθολογίας – Ογκολογίας του ΕΚΠΑ, διευθυντής της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής στο «Σωτηρία», Κωνσταντίνος Συρίγος, «από τους γιατρούς του ΕΣΥ ζητείται εδώ και μήνες να κάνουν κάτι παραπάνω από τις δυνάμεις τους. Δίκαιο είναι να ζητάμε και από τους ιδιώτες να κάνουν κάτι εντός των δυνάμεών τους σε αυτή την κρίσιμη στιγμή».

Τον ασφυκτικό κλοιό της COVID-19 στο ΕΣΥ καταδεικνύουν τα σκληρά νούμερα: περίπου 650 διασωληνωμένοι ασθενείς την Πέμπτη, πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής πάνω από 95% και ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία που ξεπέρασαν τις 500 στα τέλη της εβδομάδας. Και, σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, «την Αθήνα την περιμένουν δέκα δύσκολες ημέρες».

Οπως επισημαίνει ο καθηγητής, «όλο το “Σωτηρία” αυτή τη στιγμή (σ.σ. Τετάρτη) έχει 12 κενές κλίνες. Και είναι μεγάλος αυτός ο αριθμός. Αλλες μέρες είχαμε μόνο 2 ή 3 κλίνες κενές. Είχα αρρώστους το Σαββατοκύριακο που περίμεναν 10 και 12 ώρες στα Επείγοντα για να αδειάσει μία κλίνη και να κάνουν εισαγωγή. Και όταν φτάνει 7 και 8 το βράδυ, δεν περιμένεις να πάρει κανείς εξιτήριο για να αδειάσει κλίνη. Δυστυχώς, κάτι άλλο περιμένεις για να αδειάσει κρεβάτι. Αυτό είναι ένα πολύ δυσάρεστο συναίσθημα». Ο κ. Συρίγος συνεχίζει: «Οι γιατροί είναι στα όρια της εξουθένωσης. Ο σωματικός κάματος συνοδεύεται από τον ψυχικό και οδηγεί σε εντάσεις. Ενα πρόβλημα που υπό φυσιολογικές συνθήκες λύνεται σε πέντε λεπτά μπορεί να είναι η αφορμή για ένα μεγάλο ξέσπασμα. Και δεν βοηθάει το περιβάλλον. Είναι κουρασμένοι, έχουν κάνει τις εφημερίες που τους αναλογούν και τους ζητείται να κάνουν κι άλλες. Και την ίδια στιγμή, υπάρχουν γιατροί που για να κλείσουν το ιδιωτικό ιατρείο τους για λίγες εβδομάδες και να βοηθήσουν στα νοσοκομεία ζητούν μισθό 3.000 ευρώ και τριπλή μοριοδότηση για την υπηρεσία τους αυτή, στην περίπτωση που διεκδικήσουν θέση στο ΕΣΥ. Ενας νέος ειδικευόμενος που έχει ζήσει από την αρχή την πανδημία στο νοσοκομείο εκνευρίζεται όταν σκέφτεται ότι εάν βάλει υποψηφιότητα για θέση στο ΕΣΥ θα βρει μπροστά του κάποιον γιατρό που θα έχει αποκτήσει περισσότερα μόρια με αυτό τον τρόπο».

«Διανύουμε την τρίτη φάση της πανδημίας, που για εμάς είναι και η πιο δύσκολη», επισημαίνει στην «Καθημερινή» ο νοσηλευτής, προϊστάμενος σε ΜΕΘ COVID στο «Σωτηρία», Γιώργος Κούρτης. «Να σας δώσω ένα παράδειγμα: πέρυσι τον Απρίλιο, στο “Σωτηρία”, με 29 κλίνες Εντατικής, είχαμε 9 με 10 κλίνες κενές. Σήμερα το μεσημέρι, με 80 κλίνες Εντατικής, είχαμε μόνο 3 κλίνες κενές», σημειώνει και προσθέτει: «Από τις 15 Ιανουαρίου έως σήμερα, στη δική μου μονάδα, κενή κλίνη έχω δει μόνο για μερικές ώρες. Οχι για ολόκληρη ημέρα».

Η συγκεκριμένη μονάδα είναι από τις «τυχερές», καθώς εξαρχής ενισχύθηκε με προσωπικό. Τον τελευταίο χρόνο έχουν προσληφθεί πάνω από 10.000 επικουρικοί στα νοσοκομεία. «Αλλιώς δεν θα έβγαιναν οι βάρδιες», όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι. «Είχαμε 17 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό και τώρα έχουμε 31. Η αναλογία νοσηλευτών και νοσηλευομένων είναι πολύ καλή», επισημαίνει ο κ. Κούρτης. Ωστόσο, έχει συσσωρευτεί κούραση ενός έτους. «Ολο αυτό το διάστημα το προσωπικό έχει πιεστεί πολύ. Και σωματικά και ψυχολογικά. Εχουμε βάλει το δικό μας lockdown όσον αφορά την επαφή με τις οικογένειές μας. Φροντίζουμε να κρατάμε φυσική απόσταση γιατί φοβόμαστε ότι μπορεί να τους κολλήσουμε. Αυτή την επαφή με συγγενείς και φίλους, που είναι και ένας τρόπος αποφόρτισης από την πίεση, εμείς δεν την έχουμε», λέει ο κ. Κούρτης.

«Το προσωπικό του νοσοκομείου έχει επιβαρυνθεί υπερβολικά. Οι ειδικευόμενοί μας έχουν φτάσει στα όριά τους», σημειώνει στην «Κ» ο συντονιστής διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος του «Ευαγγελισμού», Γιώργος Μπουλμπασάκος. Η πληρότητα στις δύο πνευμονολογικές κλινικές του νοσοκομείου είναι σταθερά πάνω από 150%. Την περασμένη Τετάρτη στις δύο κλινικές, δυναμικότητας 34 κλινών, νοσηλεύονταν περισσότεροι από 50 ασθενείς non COVID. «Και παράλληλα καλύπτουμε το ΤΕΠ για τα περιστατικά COVID-19. Εδώ και ένα χρόνο λειτουργούμε ως πνευμονολογικό τμήμα με δύο ιατρικές ομάδες στις εφημερίες. Στις εφημερίες των κλινικών COVID απασχολούνται καθημερινά περίπου 8-10 ειδικευόμενοι, πλην των επιμελητών. Δεν είναι όλοι παθολόγοι και πνευμονολόγοι. Οπότε βοηθούν και άλλες ειδικότητες, όπως ρευματολόγοι, νεφρολόγοι, δερματολόγοι», επισημαίνει ο κ. Μπουλμπασάκος.

«Θριάσιο» και «Σισμανόγλειο»

Αντίστοιχη εικόνα και στο «Θριάσιο» νοσοκομείο, στην πνευμονολογική κλινική του οποίου έξι ειδικευμένοι πνευμονολόγοι, συνεπικουρούμενοι από ειδικευόμενους άλλων ειδικοτήτων, όπως Ψυχιατρικής, Γυναικολογίας και Νευρολογίας, έχουν την ευθύνη για δεκάδες ασθενείς, COVID και μη. Η πρόσφατη ανάπτυξη εννέα νέων κλινών έγινε χωρίς να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό. Ετσι οι νοσηλευτές αναγκάζονται να παραμένουν πολλές ώρες με τις προστατευτικές στολές, ενώ ακόμα και αυτοί που έχουν λιγοστούς μήνες εμπειρίας ή είναι ειδικευόμενοι έχουν την ευθύνη για τρεις ασθενείς ανά βάρδια.

Και το «Σισμανόγλειο», που πλέον έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά για COVID-19, χρειάζεται ενίσχυση. «Θέλουμε τουλάχιστον 40 παθολόγους και πνευμονολόγους για να ηγούνται των ιατρικών ομάδων που εφημερεύουν», επισημαίνει στην «Καθημερινή» ο διευθυντής ΕΣΥ στη Β΄ Ουρολογική Κλινική στο «Σισμανόγλειο», Κώστας Λιβαδάς. «Εμείς που είμαστε άλλων ειδικοτήτων πρέπει να μπούμε σε ένα χωριστό πρόγραμμα “κομάντο”. Να βοηθάμε στα περιστατικά και σε γραφειοκρατικές διαδικασίες. Θα ήθελε κάποιος να παρακολουθούν τον πατέρα του, που νοσηλεύεται με κορωνοϊό, ένας ουρολόγος, ένας καρδιολόγος και ένας ειδικευόμενος γαστρεντερολόγος;».

«Χρειάζονται ξεκούραση και δεν την έχουν»

«Το ΕΣΥ έχει γονατίσει, αλλά δεν έχει παραιτηθεί. Γιατροί και νοσηλευτές δίνουν αγώνα για να το κρατήσουν όρθιο», τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδος Δημήτρης Σκουτέλης. «Η εξάντληση και το άγχος που βιώνουν είναι τεράστιο. Χρειάζονται ξεκούραση και δεν την έχουν. Εχω συναδέλφους που σκέφτονται ακόμα και να φύγουν από το επάγγελμα». Ομως δεν το κάνουν. Τουλάχιστον όχι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Στην ερώτηση για πόσο ακόμα μπορεί το προσωπικό να αντέξει, ο νοσηλευτής Γιώργος Κούρτης τονίζει: «Εάν μου κάνατε πέρυσι αυτή την ερώτηση, θα σας έλεγα για μερικούς μήνες. Και τώρα το ίδιο σας λέω. Οι αντοχές του υγειονομικού προσωπικού είναι μεγάλες. Τις ξέραμε, το έχουμε ξαναζήσει. Εγώ προσωπικά αποποιούμαι τον όρο “ήρωας”. Ηρωας είναι αυτός που δεν γνωρίζει το αντικείμενο και αποφασίζει να μπει στη μάχη. Εμείς ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Απλώς εσείς τώρα μας γνωρίζετε. Και όταν περάσει αυτό, θα ξεχαστούμε πάλι. Τότε είναι που θα είμαστε αυτό που λένε αφανείς ήρωες».