Κλείσιμο

Σε ειδικό καθεστώς λειτουργίας η Βουλή και λόγω του κρούσματος Κέλλα

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Με ειδικό καθεστώς, όπως επιβάλλουν οι έκτακτες συνθήκες λόγω κορωνοϊού, λειτουργεί από σήμερα η Βουλή, προχωρώντας μετά και το κρούσμα του βουλευτή της ΝΔ, Χρήστου Κέλλα, σε περαιτέρω μέτρα προστασίας όπως την αναβολή συνεδριάσεων και την υλοποίηση μόνο των απαραίτητων για το νομοθετικό έργο σε μεγαλύτερες αίθουσες και με τη συμμετοχή μόνο των εισηγητών ή και ενός ομιλητή από κάθε κόμμα.

Έκτακτα μέτρα στο υποκατάστημα τράπεζας εντός της Βουλής

Το κρούσμα με τον «γαλάζιο» βουλευτή Χρήστο Κέλλα, ο οποίος πριν εκδηλώσει οποιοδήποτε σύμπτωμα και πιστοποιηθεί ότι έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό, είχε αρκετές επαφές στους χώρους του Κοινοβουλίου, επιτάχυνε τις αποφάσεις, ενώ οδήγησε για προληπτικούς λόγους σε έκτακτα μέτρα λειτουργίας του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας εντός του κτιρίου όταν η ιχνηλάτηση των επαφών του κατέδειξε ότι προ ημερών το είχε επισκεφτεί για αρκετή ώρα  για συναλλαγές.

Το κατάστημα ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία του, οι εργαζόμενοι τέθηκαν για λόγους ασφαλείας σε 14ήμερο κατ' οίκον περιορισμό και κατόπιν απολύμανσης αντικαταστάθηκαν από νέους υπαλλήλους, οι οποίοι θα αναλάβουν τις απολύτως απαραίτητες και με τις απαιτούμενες αποστάσεις συναλλαγές.

Αναβολή συνεδριάσεων Επιτροπών & Ολομέλεια με 18 άτομα

Την ίδια ώρα, αποφασίστηκε να αναβληθούν όλες οι συνεδριάσεις των Επιτροπών που είχαν προγραμματιστεί από την προηγούμενη εβδομάδα και δεν σχετίζονται με το νομοθετικό έργο,  όπως αυτή της Προανακριτικής για την Τετάρτη με μάρτυρα τον Παύλο Πολάκη, καθώς και άλλες για το επόμενο διήμερο.

Στο πνεύμα αυτό θα πραγματοποιηθούν μόνον οι συνεδριάσεις των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Κοινωνικών Υποθέσεων σήμερα και αύριο για την ολοκλήρωση της επεξεργασίας δύο νομοσχεδίων των Υπουργείων Ναυτιλίας κι Εργασίας, αλλά κι αυτές υπό ειδικές συνθήκες που αφορούν σε συνεδρίαση στη μεγάλη αίθουσα της Γερουσίας με τη συμμετοχή μόνο των εισηγητών των κομμάτων, ώστε να είναι εφικτή η τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων ασφαλείας και η αποφυγή συνωστισμού.

Σε επίπεδο Ολομέλειας και πάντα προς αποφυγή συγχρωτισμού, θα γίνουν τρεις συνεδριάσεις για την ψήφιση νομοσχεδίων αύριο, την Τετάρτη και την Πέμπτη, στις οποίες δεν θα βρίσκονται στην αίθουσα περισσότεροι από 18 βουλευτές. Συγκεκριμένα εντός της αίθουσας θα είναι μόνον οι εισηγητές των κομμάτων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και από ένας ομιλητής.

Διάσκεψη Προέδρων την Τετάρτη για επέκταση των μέτρων

Η ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων προστασίας θα συζητηθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων μεθαύριο Τετάρτη, η οποία πιθανόν να πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη μεταξύ των μελών της.

Επίσης, κλειστό παραμένει από σήμερα  το καφενείο του Κοινοβουλίου, χωρίς καν τη δυνατότητα take away. 

Σκέψεις για τηλεσυνεδριάσεις – λειτουργία σε «χαμηλή πτήση»          

Στις διαρκείς συσκέψεις που πραγματοποιούνται, υπό τον Πρόεδρο της Βουλής και με τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής, Γιώργο Μυλωνάκη σε διαρκή επιφυλακή για τον συντονισμό διευθυντών και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, επί τάπητος έχει πέσει μία σειρά προτάσεων μεταξύ των οποίων είναι αυτή των τηλεσυνεδριάσεων, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διακοπής  λειτουργίας της Βουλής τόσο για συμβολικούς λόγους και κυρίως για ουσιαστικούς, καθώς οι πρωτόγνωρες συνθήκες πιθανόν να απαιτήσουν την προώθηση νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπισης της κρίσης.

«Στις νέες συνθήκες μπαίνουμε σε καθεστώς "χαμηλής πτήσης"», ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτερη κοινοβουλευτική πηγή. 

Πηγή: skai.gr