Σαρώνει ο κορωνοϊός και στη Γερμανία - Στα 900 τα κρούσματα

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας 60 ετών, ο οποίος είχε φτάσει στη χώρα την προηγούμενη εβδομάδα, αρχικά επισκέφθηκε το Λούξορ, ενώ την Παρασκευή διακομίστηκε με πυρετό σε κλινική στο θέρετρο Χουργκάντα της Ερυθράς Θάλασσας. Νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ είχε αρνηθεί να τεθεί σε καραντίνα σε άλλο νοσοκομείο. Τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση της υγείας του φαίνεται ότι παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση.

Στην ίδια τη Γερμανία, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταγραφή από το μικροβιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, το μεσημέρι της Κυριακής, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 902. Αυτό σημαίνει ότι έχουν δεκαπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα. Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας (398), που είναι άλλωστε το πολυπληθέστερο της Γερμανίας, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη (182) και στη Βαυαρία (172). Στο Βερολίνο τα τελευταία επίσημα στοιχεία έκαναν λόγο για 40 κρούσματα.

Από τις συστάσεις σε νέα μέτρα

Ο υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν δήλωσε ότι μετά τις "εξελίξεις των τελευταίων ημερών" απευθύνει σύσταση να απαγορευθούν συγκεντρώσεις και μαζικές εκδηλώσεις με περισσότερες από 1.000 συμμετοχές. Μέχρι στιγμής πρόκειται για σύσταση και όχι για απαγόρευση. Πάντως η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι οι προγαμματισμένες συναντήσεις για το γερμανικό πρωτάθλημα θα γίνουν κανονικά. Ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος προτείνει να διεξαχθεί, σε πρώτη φάση, χωρίς φιλάθλους το ντέρμπυ της Ρηνανίας ανάμεσα στη Γκλάντμπαχ και την Κολωνία την επόμενη Τετάρτη. Δειγματοληπτικούς ελέγχους για τον κορωνοϊό σε όλα τα σχολεία της Γερμανίας ζητεί ο Καρλ Λάουτερμπαχ, εκπρόσωπος των συγκυβερνώντων σοσιαλδημοκρατών για θέματα υγείας.

Πρόσφατα ο υπουργός Υγείας είχε απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, εάν δεν είναι απαραίτητο. Ωστόσο, εκπρόσωπος των Γερμανικών Σιδηροδρόμων ανακοίνωσε ότι δεν προβλέπονται περιορισμοί στα δρομολόγια "επί του παρόντος". Την ίδια στιγμή το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών διευρύνει την ταξιδιωτική οδηγία που είχε εκδώσει για συγκεκριμένες περιφέρειες της Ιταλίας, εντάσσοντας και την Άνω Αδίγη (Alto Adige) στις περιοχές υψηλού κινδύνου. Πρόκειται για αυτόνομη περιοχή τη βορειοανατολικής Ιταλίας, στην οποία ομιλείται η γερμανική γλώσσα, γι αυτό είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους Γερμανούς τουρίστες.

Κινδυνεύει το συνέδριο της CDU;

Η πρόταση Σπαν για ακύρωση μαζικών εκδηλώσεων προκαλεί ερωτήματα για το συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών στις 25 Απριλίου, στο Βερολίνο, στο οποίο αναμένεται να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του κόμματος και πιθανός υποψήφιος για την καγκελαρία στις βουλευτικές εκλογές του 2021. Στη γερμανική πρωτεύουσα αναμένονται 1.001 σύνεδροι, αλλά και πολλοί επισκέπτες και δημοσιογράφοι. Υπάρχει περίπτωση να ακυρωθεί τελικά το συνέδριο; Κομματικά στελέχη δηλώνουν ότι θα διεξαχθεί κανονικά, αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην προσκληθούν επισκέπτες από το εξωτερικό. Οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την τελευταία στιγμή μετά από συνεννόηση με τις υγειονομικές αρχές του Βερολίνου.


Πηγή: DW - Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, tagesschau.de, Ν-TV)
 

Πηγή: skai.gr