Προετοιμασίες στη Βρετανία για ευρεία διασπορά του κορωνοϊού

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Την προειδοποίηση ότι η Βρετανία πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μεγαλύτερη διασπορά του κορωνοϊού, σε βαθμό που η κατάσταση θα παρουσιάζει ιδιαίτερες προκλήσεις για τις υγειονομικές αρχές της χώρας, απηύθυνε με δηλώσεις του ο καθηγητής Πολ Κρόσφορντ, επίτιμος ιατρικός διευθυντής της υπηρεσίας Δημόσια Υγεία Αγγλίας.

«Με τους αυξανόμενους αριθμούς (κρουσμάτων) που βλέπουμε σε μια σειρά διαφόρων χωρών και που αρχίζουμε να βλέπουμε εδώ, είναι πιο πιθανό τώρα τοι θα δούμε πιο ευρεία μετάδοση. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό και για μια σειρά πιθανοτήτων και είναι σωστό να πει κανείς ότι κάποιες από αυτές ίσως είναι ιδιαίτερες προκλήσεις για εμάς», είπε ο Βρετανός καθηγητής.

Έδωσε, ωστόσο, τη διαβεβαίωση ότι η χώρα θα είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένη.

Οι δηλώσεις του καθηγητή Κρόσφορντ έγιναν λίγες ώρες πριν ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προεδρεύσει για πρώτη φορά της επιτροπής αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων Cobra για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, με στόχο να οριστικοποιηθεί το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχθηκαν ότι τα σχέδια σε περίπτωση μεγάλης έξαρσης του κορωνοϊού στη Βρετανία περιλαμβάνουν την ανάκληση συνταξιοδοτημένων γιατρών και νοσηλευτών, πιθανώς την ακύρωση μεγάλων εκδηλώσεων, την ενθάρρυνση εργασίας από το σπίτι, την έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων και έκτακτες εξουσίες σε σχολεία, δημοτικά συμβούλια και κρατικές υπηρεσίες ώστε να λαμβάνουν μέτρα που θα μπορούσαν να περιορίσουν τη μετάδοση του ιού.

Τη νύχτα της Κυριακής επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στη Σκωτία, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των ασθενών στο Ηνωμένο Βασίλειο στους 36.

Ο Σκωτσέζος ασθενής είναι κάτοικος της περιοχής του Τέισαϊντ και ταξίδεψε πρόσφατα στην Ιταλία.

Τα αλλά 12 κρούσματα στην Αγγλία που είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα την Κυριακή περιλαμβάνουν μέλη της ίδιας οικογένειας.