Κλείσιμο

Πώς ξέσπασε ο κορωνοϊός; Όλες οι θεωρίες συνομωσίας

Καθώς οι ερευνητές ψάχνουν να βρουν τη λύση στο μυστήριο του κορωνοϊού, οι θεωρίες συνομωσίας δίνουν και παίρνουν.

Υπάρχει ένα κενό στις πληροφορίες σχετικά με το πώς ξέσπασε ο κορωνοϊός και από πού ξεκίνησε. 

«Ξέφυγε» από εργαστήριο στην Ουχάν

Μια από τις επικρατέστερες θεωρίες συνομωσίας είναι ότι ο ιός ήταν αντικείμενο μελέτης σε εργαστήριο της Ουχάν και από κάποιο ατύχημα «ξέφυγε».

Ο Kristian Andersen, αναπληρωτής καθηγητής ανοσολογίας και μικροβιολογίας στη Scripps Research, και οι συνάδελφοί του εξέτασαν το γενετικό πρότυπο του ιού για τις πρωτεΐνες που προεξέχουν από την επιφάνεια του ιού. Ο κορωνοϊός χρησιμοποιεί αυτές τις προεξοχές για να αρπάξει τα εξωτερικά τοιχώματα των κυττάρων του ξενιστή του και στη συνέχεια να εισέλθει σε αυτά τα κύτταρα. 

Σύμφωνα με όσα μελέτησαν οι επιστήμονες δεν θα μπορούσε ένας τέτοιος ιός να δημιουργηθεί σε εργαστήριο, καθώς η δομή του είναι πολύ διαφορετική από των ήδη γνωστών κορωνοϊών που μελετούνται.

Οι παγκολίνοι μετέδωσαν τον ιό στους ανθρώπους

Από τη στιγμή που βρέθηκε πως πρώτα ο ιός μεταδιδόταν ανάμεσα στα ζώα και μετά στον άνθρωπο, μετά τις νυχτερίδες, κατηγορήθηκαν οι παγκολίνοι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Γι Γκουάν (Πανεπιστήμιο Χονγκ Κονγκ) και Γιαν-Λινγκ Χου (Ιατρικό Πανεπιστήμιο Γκουανξί Κίνας), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ανέλυσαν δείγματα από 18 παγκολίνους που είχαν κατασχεθεί σε επιχειρήσεις καταπολέμησης του λαθραίου εμπορίου αγρίων ζώων στη νότια Κίνα το 2017 και το 2018. Η μελέτη αποκάλυψε την παρουσία κορονοϊών, συγγενικών του SARS-CoV-2, στα πέντε από τα 18 ζώα. 

Παρά την σύνδεση που υπήρχε δεν αποδείχτηκε τελικά ότι ευθύνονται για τη μετάδοση του ιού στον άνθρωπο.

Οι νυχτερίδες ευθύνονται

Στην ενοχή των νυχτερίδων για πολλούς και επικίνδυνους ιούς και κορωνοϊούς που απειλούν τους ανθρώπους συνηγορούν τα δεδομένα των επιστημόνων.

Οι νυχτερίδες είναι από τα ζώα που τρώγονται από τους ανθρώπους στην Κίνα και έχουν βρεθεί να συνδέονται με πολλούς φονικούς ιούς, με αποτέλεσμα να είναι για πολλούς η πιο πιθανή εξήγηση για το ξέσπασμα του κορωνοϊού.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ότι οι νυχτερίδες ευθύνονται, ωστόσο λόγω του δεδομένου ότι είναι φορείς άλλων κορωνοϊών, οι μελέτες τείνουν προς αυτή την εξήγηση.

 

Με πληροφορίες από: CNN και Live Science