Παυλάκης στον ΣΚΑΪ: Aν χαλαρώσουμε ο ιός θα μας τιμωρήσει- Οι κίνδυνοι της επόμενης μέρας (vid)

Aν τα μέτρα που έχουν παρθεί αρθούν πρόωρα θα υπάρξει και τιμωρία από τον ιό, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον καθηγητή θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν το «που βρίσκεται» κάθε κοινωνία και τόπος σε σχέση με την επιδημία και τα μέτρα να είναι ανάλογα με την πορεία της.

«Η Ελλάδα αυτή την στιγμή τα έχει πάει υπέροχα. Πολύ καλύτερα απ’ότι οποιοσδήποτε θα μπορούσε να αναμένει πριν από δύο μήνες» τόνισε ο κος Παυλάκης προσθέτοντας πως αυτομάτως αυτό το κεκτημένο πρέπει να διαφυλαχθεί από τους άσκεφτους κι ανέμελους.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, ακριβώς λόγω των δεδομένων που επικρατούν αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε πίσω χρονικά ως προς την επιδημία κι η χώρα μπορεί αυτομάτως να διδαχθεί από την εμπειρία των άλλων χωρών.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων ο κος Παυλάκης εκτίμησε πως εφόσον αυτό γίνει με μέτρο και λογική, δεν αποτελεί πηγή κινδύνου για μια περαιτέρω ευρεία εξάπλωση του ιού.

«Δεν διατρέχουμε κανέναν τεράστιο κίνδυνο» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως είναι κατανοητή η ευαισθησία των οικογενειών για τα παιδιά τους, το πρώτο ένστικτο είναι η προστασία.

"Από την άλλη πιστεύω, είπε, είναι πολύ φρόνιμη η πολιτική της κυβέρνησης να αφήσει, έτσι το διαβάζω εγώ τουλάχιστον, προαιρετική την συμμετοχή στα σχολεία.

Το ρίσκο για τα σχολεία είναι χαμηλό, συνέχισε αντιπαραβάλλοντας πως το ρίσκο που υπάρχει από ενδεχόμενη χαλάρωση μέτρων σε ότι αφορά τις συγκεντρώσεις σε νυχτερινά κέντρα, στις δομές αλλά και στους οίκους ευγηρίας.

Το ρίσκο είναι όπως και να έχει μεγαλύτερος σε μεγάλες πόλεις απ' ότι στην ύπαιθρο, κατέληξε.

Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις του μαθηματικού μοντέλου του πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης για την Ελλάδα, σύμφωνα με τις οποίες θα έχουμε ξεμπερδέψει από τον κορωνοιό περί τα τέλη του Ιουλίου, ο κος Παυλάκης τόνισε την αναγκαιότητα τα ισχύοντα μέτρα να μην χαλαρώσουν προσθέτοντας πως όπως και να έχει ένα τέτοιο σενάριο συνδέεται άμεσα και με το πώς θα είναι η πορεία της επιδημίας σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Πηγή: skai.gr