Παπαευαγγέλου:Το 98% των νεκρών από κορωνοϊό ήταν ανεμβολίαστοι ή είχαν κάνει μόνο την 1η δόση

Στην επιδημιολογική εικόνα που είχε η χώρα μας στις αρχές του έτους και πριν την έναρξη του τρίτου κύματος της πανδημίας έχει φτάσει η Ελλάδα, όπως τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Όπως είπε, η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας είναι σαφής, καθώς τα ημερήσια κρούσματα είναι κάτω από 1.000. Η κ. Παπαευαγγέλλου σημείωσε ότι η εικόνα είναι ακόμη καλύτερη αν σκεφτεί κανείς ότι τα μισά από τα κρούσματα έχουν διαγνωστεί μέσω των self test σε ασυμπτωματικά άτομα.

Σημείωσε δε ότι η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι σταθερά στα 36 έτη σε όλη την επικράτεια, ενώ παρατηρείται μείωση σημαντική στους άνω των 55. 

Παράλληλα, τόνισε ότι το ποσοστό θετικών δειγμάτων που διαγιγνώσκονται είναι μόλις 0,12%, γεγονός που σημαίνει ότι η διασπορά μειώνεται σταδιακά και σταθερά. 

Σύμφωνα με τις νέες κλίμακες του ECDC, η χώρα μας συγκαταλέγεται στις χώρες με μέτρια κυκλοφορία του ιού. Τα ενεργά κρούσματα, σύμφωνα με την κ. Ππαευαγγέλου, ανέρχονται στα 9.500.

Παρά τη βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών, η Αττική, η μαγνησία, η Λάριδσα και η Φλώρινα βρίσκονται στο πορτοκαλί, ενώ στο ίδιο επίπεδο βρίσκονται και τα νησιά Κως, Νάξος και Κέρκυρα. 

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας σημείωσε ότι καταγράφεται μείωση των ασθενών που νοσηλέυονται στους 1700 και ο λόγος εισιτηρίων εξιτηρίων διαμορφώνεται στο 0,86, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών είναι στις 128. 

Μάλιστα, εκτίμησε ότι αν η επιδημία συνεχίσει να αποκλιμακώνεται με τους ίδιους ρυθμούς, στο τέλος του μήνα ο αριθμός των διασωληνωμένων ίσως είναι μικρότερος από τους 200.

Αναφερόμενη στη σημασία του εμβολιασμού, τόνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι. 

«Την προηγούμενη εβδομάδα, στους άνω των 65 ετών, το 92% των νοσηλευομένων και το 98% όσων χάθηκαν λόγω κορωνοϊού δεν είχαν προλάβει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Τέλος, ανακοίνωσε ότι μετά από εισήγηση της Επιτροπής, η χώρα μας αποδέχεται και «τρίτα» εμβόλια για την είσοδο στη χώρα, πέρα από αυτά που έχουν εγκριθεί στην Ε.Ε. Πρόκειται για τα Novavax, Sinovac Biotech, Sputnic, Sinopharm και CanSino Biologics.

 

 

 

Πηγή: skai.gr