Κλείσιμο

Nότια Κορέα: «Σταθερή φάση» για το ξέσπασμα της επιδημίας, νωρίς όμως για αισιοδοξία

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν εξέφρασε σήμερα συγκρατημένη ελπίδα για τη μάχη που δίνει η χώρα ενάντια στην επιδημία του κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι η καθοδική τάση στα νέα κρούσματα ενδέχεται να οδηγήσει σε μια φάση σταθερότητας, όμως προειδοποίησε ότι είναι πολύ νωρίς για να είναι κανείς αισιόδοξος.

Το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ανακοίνωσε σήμερα 165 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα σε 7.478, ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά έναν φτάνοντας τους 51.

Πρόκειται για τη μικρότερη αύξηση των νέων κρουσμάτων εδώ και 11 ημέρες σε μια από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο εκτός Κίνας.

Ο Μουν εξήγησε ότι η Νότια Κορέα θα περάσει σύντομα "στη φάση της σταθερότητας", αν συνεχιστεί η καθοδική πορεία των νέων κρουσμάτων.

"Πρέπει να διατηρήσουμε αυτή την τάση", επεσήμανε κατά τη συνάντησή του με υψηλόβαθμους αξιωματούχους. "Φτάσαμε ως εδώ χάρη στους πολίτες που ήταν ενωμένοι και συνεργάστηκαν καλά με την κυβέρνηση", πρόσθεσε.

"Όμως είναι πολύ νωρίς για να είμαστε αισιόδοξοι (...) Παρακαλώ, ας είστε λίγο ακόμη υπομονετικοί και αποφύγετε τις μαζικές συγκεντρώσεις όπως οι θρησκευτικές τελετές", υπογράμμισε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος.

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει περιοριστεί καθώς έχουν πλέον ελεγχθεί σχεδόν όλοι οι περισσότεροι από 200.000 πιστοί μίας αίρεσης με έδρα την πόλη Ντέγκου, που είναι στο επίκεντρο της επιδημίας στη χώρα.

Ο Νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός Τσουνγκ Κίε-κιούν επεσήμανε σε ξεχωριστή συνάντηση ότι είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός, όμως "υπάρχει ελπίδα ότι θα φτάσουμε στο σημείο καμπής στο άμεσο μέλλον".

Στο μεταξύ οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ που σταθμεύουν στη Νότια Κορέα ανακοίνωσαν ένα ακόμη κρούσμα στις τάξεις τους, ανεβάζοντας σε οκτώ τα κρούσματα μεταξύ των στρατιωτών, των υπαλλήλων και των ατόμων που έχουν σχέση με τους περίπου 28.500 Αμερικανούς στρατιώτες στη χώρα.

Σήμερα η Σεούλ ανακοίνωσε την επιβολή περιορισμών στις πωλήσεις χειρουργικών μασκών, αφού έχει ήδη επιβάλει απαγόρευση στις εξαγωγές τους. Δεκάδες άνθρωποι σχημάτιζαν ουρές έξω από τα φαρμακεία όλης της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ