Μπορεί κάποιος να κολλήσει κορωνοϊό από μολυσμένη επιφάνεια;-To CDC απεφάνθη

Τα μαντιλάκια απολύμανσης και τα οικιακά καθαριστικά έκαναν «φτερά» από τα ράφια των καταστημάτων στις αρχές της πανδημίας, καθώς πολίτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις προσπαθούσαν να εξοντώσουν τον κορωνοϊό από τις κάθε είδους επιφάνειες. Όμως τώρα πια, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ θεωρεί ότι η τακτική απολύμανση των επιφανειών είναι αχρείαστη στις περισσότερες περιπτώσεις, εκτός και αν υπάρχει κρούσμα Covid-19 στο σπίτι.

Το CDC εκτιμά, σύμφωνα με τους Financial Times, ότι η πιθανότητα ενός ανθρώπου να μολυνθεί πρωτογενώς από τον κορωνοϊό μέσω επαφής με μολυσμένη επιφάνεια ή αντικείμενο είναι πολύ χαμηλή, κάτω από μία στις 10.000. Η βασική οδός μόλυνσης, με διαφορά από άποψη πιθανοτήτων, είναι η άμεση επαφή με κάποιον φορέα του κορονοϊού ή μέσω εισπνοής μολυσμένων σωματιδίων του αέρα.

Σύμφωνα με τo CDC, το τακτικό πλύσιμο των χεριών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης, αλλά η απολύμανση των επιφανειών και αντικειμένων μία ή δύο φορές τη μέρα έχει μικρή επίπτωση στον κίνδυνο. «Υπάρχει μικρή επιστημονική υποστήριξη για την χρήση ρουτίνας των απολυμαντικών στην κοινότητα, σε ανοικτούς ή κλειστούς χώρους, με στόχο την πρόληψη της μετάδοσης της Covid-19 από αντικείμενα», κατά το CDC.

Όμως η απολύμανση των επιφανειών έχει αποδειχθεί σχετικά αποτελεσματική στο να μειώσει τον κίνδυνο δευτερογενούς λοίμωξης, δηλαδή μετάδοσης της Covid-19 από ένα φορέα του κορονοϊού σε άλλα μέλη της οικογένειας μέσα στο σπίτι. Έτσι, σύμφωνα με το CDC, έχει νόημα να απολυμαίνονται τακτικά οι επιφάνειες που αγγίζονται συχνά (πόμολα, τραπέζια, χερούλια, διακόπτες κ.α.), εφόσον μέσα στο σπίτι έχει υπάρξει ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο.

Το CDC επισημαίνει ότι τα απλά προϊόντα καθαριότητας και τα σαπούνια αρκούν για να απομακρύνουν τα περισσότερα σωματίδια του κορωνοϊού από τις επιφάνειες και η χρήση πιο ισχυρών απολυμαντικών χρειάζεται μόνο αν κάποιον άρρωστος με Covid-19 ζει στο σπίτι ή κάποιος θετικός στον κορονοϊό επισκέφθηκε το σπίτι τις προηγούμενες 24 ώρες.


Οι νέοι σε ρόλο «οδηγού»

Οι νέοι είναι αυτοί που πλέον σε μεγάλο βαθμό «καθοδηγούν» τους αυξανόμενους αριθμούς κρουσμάτων Covid-19 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την διευθύντρια του CDC Ροσέλ Γουαλένσκι, κυρίως όσοι κάνουν σπορ και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες.

ΟΙ ΗΠΑ παρουσιάζουν μια μικτή εικόνα, με τους θανάτους από κορωνοϊό να συνεχίζουν να μειώνονται (κάτω από 800 τη μέρα για πρώτη φορά από πέρυσι τον Οκτώβριο), κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι τα εμβόλια «δουλεύουν», καθώς σχεδόν το 40% των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχουν κάνει τουλάχιστον τη μία δόση, μεταξύ των οποίων τα τρία τέταρτα των ανθρώπων άνω των 65 ετών. Αλλά, από την άλλη, τα νέα κρούσματα αυξάνουν για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, κάτι που προξενεί μεγάλη ανησυχία στο CDC, όπως είπε η επικεφαλής του.

«Βλέπουμε ότι πολλά ξεσπάσματα κρουσμάτων στους νέους σχετίζονται με τα σπορ και τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με τις οδηγίες του CDC, αυτές οι δραστηριότητες πρέπει να περιορισθούν. Καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι έχουν πια κουραστεί και ότι είναι έτοιμοι για το τέλος της πανδημίας, όπως είμαι κι εγώ. Όμως πρέπει να αντέξουμε και να συνεχίσουμε να κάνουμε τα πράγματα που γνωρίζουμε ότι εμποδίζουν την εξάπλωση του ιού», τόνισε η δρ Γουαλένσκι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ