Με επιτυχία ολοκληρώθηκε διαδικτυακά το 31ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νευρολογίας

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 31ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νευρολογίας στις 3-6 Σεπτεμβρίου. Λόγω της πανδημίας COVID-19, η μετάδοση του συνεδρίου έγινε διαδικτυακά μέσω ζωντανής σύνδεσης με κεντρικό στούντιο σε μεγάλο ξενοδοχείο των Αθηνών που στήθηκε με υψηλές τεχνικές προδιαγραφές. Η μετάδοση υψηλής ευκρίνειας με μία ιδιαίτερα εργονομική πλατφόρμα ήταν εξαιρετική για τους 1100 συνέδρους που δήλωσαν συμμετοχή.

Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτησε ο Γεν Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας κ Α. Κυριαζής κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ενδιαφέρον της Πολιτείας για την ανάπτυξη της Ιατρικής της Ακριβείας στην Ελλάδα και όσον αφορά τη Νευρολογία, στην Εμβληματική Δράση: Εθνικό Δίκτυο Έρευνας Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων της ΓΓΕΤ. Η «Νευρολογία της Ακριβείας» αποτέλεσε θέμα της Εναρκτήριας διάλεξης από τον Πρόεδρο της ΕΝΕ, Καθηγητή Νευρολογίας του ΑΠΘ και διευθυντή της Β Νευρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ κ. Νικολαου Γρηγοριάδη τονίζοντας τις ιδιαιτερότητες των Νευρολογικών νόσων και τον οδικό χάρτη που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να γίνει πραγματικότητα στο μέλλον η διάγνωση και θεραπεία τους με όρους «Ιατρικής της Ακριβείας».

Στην ειδική τράπεζα COVID, στην οποία συμμετείχε ο Καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ κ. Σωτήριος Τσιόδρας συνοψίζοντας τις τελευταίες επιδημιολογικές και θεραπευτικές εξελίξεις για τη νόσο σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην πατρίδα μας, συζητήθηκαν αναλυτικά οι νευρολογικές επιπλοκές της νόσου από τα Νευροανοσολογικά δεδομένα έως την Αγγειακή Νευρολογία. Ο Καθηγητής Νευρολογίας και Διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, κ. Γεώργιος Τσιβγούλης, παρουσίασε τη συσχέτιση του COVID-19 και των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων (ΑΕΕ). Βάσει των δημοσιευμένων στοιχείων, φαίνεται πως η επίπτωση των ΑΕΕ στους νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19ποικίλλει και μπορεί να κυμαίνεται από 0.5%–2%. Οι ασθενείς με COVID-19 μπορεί να παρουσιάσουν τόσο ισχαιμικό ΑΕΕ, όσο και αιμορραγικό ΑΕΕ και θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου. Κλείνοντας την ομιλία του, ο Καθηγητής κ. Γεώργιος Τσιβγούλης παρουσίασε τα τροποποιημένα πρωτόκολλα διαχείρισης των ασθενών που νοσηλεύονται σε νευρολογικές κλινικές νοσοκομείων αναφοράς, ώστε η διαγνωστική και θεραπευτική διαχείριση των νευρολογικών ασθενών να μπορεί να συνεχιστεί με ασφάλεια, παρά τους περιορισμούς που η πανδημία COVID-19 έχει επιβάλλει.

Στα πλαίσια του 31ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νευρολογίας παρουσιάστηκαν τα νεότερα δεδομένα και οι θεραπευτικές εξελίξεις για την αντιμετώπιση των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων (ΑΕΕ). Ο Καθηγητής Νευρολογίας και Διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Παναγιώτης Μήτσιας ανέλυσε τις πρόσφατες εξελίξεις στην εφαρμογή της μηχανικής θρομβεκτομης  σε ασθενείς με Ισχαιμικο ΑΕΕ σε έδαφος απόφραξης μείζονας ενδοκρανιας αρτηρίας. Ο Καθηγητής Νευρολογίας και Διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, κ. Γεώργιος Τσιβγούλης, αναφέρθηκε στην ενδοφλέβια θρομβόλυση ως θεραπεία του οξέος ισχαιμικού ΑΕΕ και συνόψισε όλες τις επικαιροποιημένες ενδείξεις για τη χορήγησή της. Επιπλέον, παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις και τις τρέχουσες κλινικές μελέτες σχετικά με τη χορήγηση νεότερων θρομβολυτικών φαρμακευτικών ουσιών και την επέκταση του χρονικού παραθύρου για τη διενέργεια ενδοφλέβιας θρομβόλυσης.

Νέες προκλήσεις και λύσεις στην θεραπεία της γενικευμένης Eπιληψίας συζητήθηκαν στην σχετική τράπεζα, ενώ στον Τομέα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης (ΠΣ) επικαιροποιήθηκε η γνώση για την ανοσοπαθογένεια της νόσου και τη θεραπευτική της αντιμετώπιση. Στο σύνολο σχεδόν των συνεδριάσεων για την ΠΣ, μέρος της συζήτησης που αναπτύχθηκε αφορούσε την επιτυχή και ασφαλή διαχείριση της νόσου σε συνθήκες πανδημίας COVID 19. Σε κλινικό φροντιστήριο συζητήθηκε η διαχείριση των περιστατικών με Άνοια στην καθημερινή κλινική πρακτική, στην τράπεζα των κινητικών διαταραχών συζητήθηκαν εκτενώς πρόδρομες μορφές στην Νόσο Πάρκινσον και εξωπυραμιδικά νοσήματα και στην τράπεζα της κεφαλαλγίας μεταξύ άλλων οι νέες θεραπείες για την ημικρανία. Σε ειδική τράπεζα που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης συζητήθηκαν θέματα αποκατάστασης σε ασθενείς με χρόνια νευρολογικά νοσήματα. Αναλύθηκαν επίσης ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις στην άνοια και θέματα που άπτονται ταυτόχρονα της νευρολογίας και της ψυχιατρικής όπως κατάθλιψη και άνοια, επιληπτικές και ψυχογενείς κρίσεις, ψυχιατρική διαχείριση σε παιδιά με χρόνια νευρολογικά νοσήματα καθώς και η κινητοποίηση για δημιουργία ομάδων και οργανισμών υποστήριξης. Με την συνεργασία του Επιστημονικού Τομέα Νευρολογικής Νοσηλευτικής της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος συζητήθηκε ο ειδικότερος ρόλος του νοσηλευτή σε ασθενείς με νευρολογικά νοσήματα.

Ιδιαίτερη θέση είχαν και πιο εξειδικευμένα θέματα στο χώρο της Νευρολογίας όπως οι παραπρωτειναιμικές πολυνευροπάθειες, η αντι-MOG εγκεφαλίτιδα, οι σύγχρονες εφαρμογές της νευρογενετικής, τα νευροδερματικά νσοήματα, η παρουσίαση σχεδίου ανάπτυξης ειδικών νευρολογικών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ειδικά φροντιστήρια για τα εργαστήρια της Νευρολογίας όπως Ηλεκτροεγκεφαλογραφία. Ηλεκτρονευρογραφία, Νευρο-υπερηχογραφία. Σημαντικός αριθμός νέων ειδικών νευρολόγων παρουσίασε ενδιαφέροντα περιστατικά για τα οποία ακολούθησαν συζητήσεις που κράτησαν σημαντικό αριθμό συμμετεχόντων.

Οι παραπάνω δραστηριότητες του 31ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νευρολογίας υποδεικνύουν ότι ακόμη και σε καιρούς πανδημίας η συνεχιζόμενη εκπαίδευση στον χώρο της νευρολογίας είναι σημαντική ώστε οι ασθενείς με νευρολογικά νοσήματα να έχουν το μέγιστο όφελος από τους ιατρούς τους.

Πηγή: skai.gr